VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

A cincea duminică de proteste antiguvernamentale organizate de Partidul ȘOR. Poliția a împiedicat accesul în PMAN

A cincea duminică consecutivă de proteste antiguvernamentale organizate de Partidul Politic „ȘOR” condus de la distanță de fugarul Ilan Șor. În cadrul acțiunii de protest de duminică, 16 octombrie, manifestanțiii s-au îndreptat în coloană din fața Președinției spre PMAN, însă oamenii legii le-au blocat accesul spre piață.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a cerut ca primarul capitalei, Ion Ceban să vină în fața protestatarilor și să explice de ce poliția a blocat trecerea manifestanților spre PMAN.

„Solicitam prezența primarului capitalei! Solicităm de urgență ca Ivan Ceban să lase odihna și să vină în fața poporului, de altfel este mână-n mână cu Maia Sandu”.

Reprezentanții formațiunii susțin că la acțiunea de protest au participat 70 de mii de oameni.

Protestatarii cer demisia guvernării, a președintelui Maia Sandu și organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat astăzi un număr mai mare de polițiști și carabinieri pentru a împiedica accesul protestatarilor în Piața Marii Adunări Naționale. Forțele de ordine au format un cordon din două rânduri pentru le interzice protestatarilor să blocheze PMAN.

Organizatorii manifestației au declarat că patru partide de opoziție au format Comitetul Salvării Naționale care are rolul de a „reprezenta interesele cetățenilor, în condițiile în care actuala guvernare a PAS a uzurpat puterea și acționează deschis împotriva poporului”.

Unii manifestanți au rămas la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt și au instalat pe carosabil mai multe corturi. Deocamdată oamenii legii nu au intervenit. 

Foto: NewsMaker

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR își aduce simpatizanții în centrul capitalei pentru a protesta împotriva guvernării. Totodată, formațiunea a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și a instaurat „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției.

Anterior, deputatul fugar Ilan Șor, a recunoscut că răsplătește oamenii care vin la protestele pe care le organizează, „pentru a-și achita transportul și cumpăra mâncare”.

Într-o postare video publicată vineri, 16 septembrie, pe Facebook, deputatul fugar Ilan Șor a anunțat că se află în Israel și că în scurt timp se va întoarce în R. Moldova.

Anterior, magistrații au emis mandat de arestare pe numele președintelui Partidului ȘOR, Ilan Șor.

Ilan Șor a fost condamnat în 2017, în primă instanță, la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”, fiind dat acum în căutare internațională.

Pe numele lui Șor există şi o cerere de extrădare, care se este încă în proces de examinare.

Astăzi, liderul partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că formațiunea sa se va alătura protestelor din centrul capitalei, iar biroul permanent al partidului a luat deja o decizie în acest sens.

Fostul șef – adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a părăsit R. Moldova în iunie 2021. Acesta are statut de bănuit în dosarul „verde de briliant”, după ce mai mulți membri ai partidului pe care îl conduce l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei.

În luna decembrie 2021, oamenii legii au anunțat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare de Interpol după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.