În cadrul Forumului Economic Chișinău 2022 „Invest in Chișinău” a fost prezentată Strategia „Chișinău Oraș Verde”, care este parte a planului cadru pentru orașe verzi.
Potrivit unui comunicat remis presei, programul are drept scop creșterea performanței ecologice și îmbunătățirea condițiilor social-economice în Chișinău.
”Modernizarea rețelelor de apeduct și de canalizare, protejarea și amenajarea spațiilor urbane verzi, reabilitarea râului Bâc, sustenabilitatea și eficiența energetică, managementul deșeurilor, acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului”, notează Primăria Chișinău.
Drept exemplu de oraș verde a fost prezentată experiența orașului Grenoble, care a fost prima urbe ce a primit titlul de Capitală Verde a Europei în anul 2022.
”Totodată, experții au prezentat și cele mai bune practici privind revitalizarea orașelor, oferite de Institutul pentru Dezvoltate Regională și Urbană din Varșovia, Polonia. Potrivit experților, orice măsuri de revitalizare se fac împreună cu locuitorii orașului, care nu doar participă la consultări publice (de exemplu, cele privind eficiența energetică a clădirilor), dar și contribuie financiar pentru implementarea proiectelori”, se mai arată în comunicat.
În altă ordine de idei, șefii de întreprinderi municipale care prestează servicii pe teritoriul municipiului Chișinău, SA „Apă-Canal Chișinău”, ÎM. Regia „Autosalubritate”, Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” etc. au prezentat în cadrul Forumului posibilitățile de colaborare cu agenții economici autohtoni, în scopul obținerii de beneficii pentru ambele părți.
”Astfel, SA „Apă-Canal Chișinău” a lansat propunerea de a colabora cu mediul de afaceri din capitală, în scopul achiziționării de hipoclorit de sodiu, utilizat zilnic de întreprindere la tratarea apei livrate către consumatori. De asemenea, întreprinderea este interesată de parteneriate privind eficiența energetică, utilizarea resurselor regenerabile și valorificarea nămolului de la Stația de Epurare.
Alte inițiative de colaborare enunțate de responsabilii municipali se referă la construcția de rețele noi de apă și canalizare, parteneriate privind managementul deșeurilor municipale, revitalizarea albiei râului Bâc, iluminatul inteligent, supravegherea video, alimentația în școli, modernizarea lifturilor, amenajarea Teatrului Verde, reconstrucția telefericului etc”, mai subliniază Primăria Chișinău.
Menționăm că Forumul economic al municipiului Chișinău continuă și astăzi, cu subiecte privind mobilitatea urbană și dezvoltarea turismului.