VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noul ministrul de Externe al Ucrainei, în vizită la Chișinău: Să nu permitem Rusiei să ne abată din drumul spre UE

„Suntem bucuroși că Republica Moldova este alături de noi pe acest drum, pentru că Uniunea Europeană înseamnă bunăstare pentru cetățeni, posibilități de dezvoltare pentru economie și oportunități de colaborare pentru vecini. Principalul e să credem în succes și să nu dăm Rusiei posibilitatea să ne abată din acest drum”. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, aflat în vizită la Chișinău pentru prima dată de la preluarea mandatului la începutul acestei luni.

În cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Mihai Popșoi, cei doi miniștri s-au angajat să acționeze coordonat, cu voință și determinare pentru avansarea pe dimensiunea europeană.

Oficialii au discutat despre progresele și perspectivele de dezvoltare a relației bilaterale, evoluțiile securității regionale și avansarea substanțială realizată de ambele state pe dimensiunea europeană, în special prin lansarea în iunie a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Țara noastră condamnă hotărât agresiunea armată, neprovocată și nelegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei, o agresiune asociată cu multiple crime de război, pierderea de vieți omenești, ocuparea de teritorii și distrugerea masivă a infrastructurii. De la începutul războiului țara noastră este alături de Ucraina și o susține în cadrul tuturor forurilor și platformelor internaționale. În acest context, doresc să reconfirm aparte sprijinul deplin pentru „Formula Păcii”, propusă de Președintele Volodymir Zelensky, formulă care este singura cale către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă,” a menționat Mihai Popșoi.

În cadrul discuției, șeful diplomației ucrainene s-a referit la importanța unor măsuri coordonate între ambele țări pentru combaterea amenințărilor hibride.

„Ucraina e alături de Republica Moldova în combaterea dezinformării ruse. În discuțiile de astăzi, ne-am coordonat acțiunile pentru combaterea acesteia atât la nivel național, cât și regional. Atâta timp cât Ucraina rezistă, Moldova e în siguranță,” a mai declarat ministrul ucrainean.

Șeful diplomației de la Kiev s-a referit și la reglementarea transnistreană, reafirmând sprijinul hotărât al Ucrainei pentru identificarea unei soluții:

„Regiunea transnistreană e Moldova, iar Rusia trebuie să-și evacueze de acolo armata. Ucraina va rămâne și în continuare alături de Republica Moldova în procesul de negocieri,” a spus ministrul ucrainean.

Mihai Popșoi și Andrii Sybiha și-au exprimat, totodată, deschiderea să depună eforturi maxime pentru implementarea unor proiecte viabile în sectoarele economic, energetic și al transporturilor, care vor spori reziliența și vor contribui la dezvoltarea ambelor state. Printre acestea au fost menționate oportunitățile în derulare vizând creșterea producerii de energie, a tranzitului de gaze și de construcție a unor noduri rutiere și feroviare de transport.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.