VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O gravă boală ce afectează creierul cerbilor, care se poate transmite și la oameni, ia amploare în SUA

Medicii americani avertizează că o formă de encefalopatie spongiformă, care afectează cerbi și elanii, denumită „boala căprioarei zombi”, s-ar putea transmite și la oameni, pe măsură ce cazurile se înmulțesc.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele de laborator indică faptul că boala de epuizare cronică, care afectează familia cerbilor și a elanilor, se poate răspândi la alte specii în viitor, inclusiv în rândul oamenilor. Afecțiunea este cauzată de agenți patogeni anormali și s-a răspândit în America de Nord, potrivit vânătorilor, care au observat un comportament ciudat în rândul căprioarelor. Boala provoacă modificări ale creierului și ale sistemului nervos, progresează rapid și este întotdeauna fatală.

Această formă de encefalopatie spongiformă, care face ca animalele infectate să devină apatice, letargice, să aibă spasme, să saliveze abundent și să aibă o privire pierdută, a fost identificată deja în 32 de state din SUA, inclusiv în Parcul Național Yellowstone, cea mai faimoasă rezervație naturală a țării, dar și în patru provincii canadiene, potrivit US Geological Survey. 

Un grup de epidemiologi americani au avertizat deja că „răspândirea bolii în SUA ar putea deveni un dezastru care se mișcă lent, care are potențialul de a se răspândi la oameni. Avem de-a face cu o boală care este invariabil fatală, incurabilă și foarte contagioasă. Îngrijorarea este că nu avem o modalitate ușoară și eficientă de a o eradica, nici din animalele pe care le infectează, nici din mediul pe care îl contaminează”, susțin specialiștii. 

Odată ce mediul este infectat, agentul patogen este extrem de greu de eradicat, deoarece poate persista timp de ani de zile în sol sau pe suprafețe, este rezistent la dezinfectanți, formol, radiații și la incinerare cu temperaturi de până la 600 de grade Celsius.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.