VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

70 de milioane de lei pentru un kilometru de drum în Moldova

Una dintre cele mai importante majorări de cheltuieli prevăzute în proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este la Fondul Rutier, care va crește cu circa 780 milioane lei.

Aproape o treime din această majorare de alocaţii bugetare va fi direcționată în regim de urgență pentru „implementarea proiectului de amenajare a drumului de acces către punctul de trecere (provizoriu) la frontiera de stat Republica Moldova – România în proximitatea orașului Leova”, transmite Mold-street.

Mai exact, este vorba de 251,5 milioane lei, care potrivit rectificării bugetare votate în prima lectură urmează a fi folosiţi pentru a finanţa lucrările de construcţie a drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta către drumul național G99 Leuşeni-Leova, ocolind oraşul Leova.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a decis în ședința de vineri, 26 august, că prin derogare de la Legea finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, în scopul construcției acestui drum, „se permite achitarea valorii materialelor de construcție transportate și depozitate pe șantier, în baza facturilor fiscale, conform volumelor prevăzute în documentația de proiect și deviz”.

Administrația de Stat a Drumurilor a anunţat anterior că acest drum de acces va avea o lungime de 3,59 kilometri. Astfel, un kilometru de drum va costa circa 70 de milioane de lei.

Autorităţile nu au oferit, în nota de informare la proiectul de modificare a legii bugetului de stat, explicaţii pentru aceste costuri uriaşe.

Amintim că, potrivit unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec de 260 milioane lei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.