VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

37 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

Republica Moldova comemorează astăzi victimele catastrofei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl, considerat cel mai mare accident nuclear din istorie. Pentru înlăturarea consecințelor avariei, în primăvara anului 1986 în zona afectată au ajuns 3350 de locuitori ai fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești, în speciali lucrători medicali și soldați.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că astăzi au loc mai multe acțiuni tematice, inclusiv un miting solemn, cu depuneri de flori, la Complexul Memorial al Victimelor Catastrofei de la Cernobîl de pe pe strada Valea Trandafirilor din Capitală.

În acest an, 2157 de persoane vor beneficia de un ajutor anual de 1000 de lei. Este vorba de participanții la lichidarea avariei, inclusiv cei cu dizabilități, dar și rude ale persoanelor decedate în urma bolilor provocate de experiențele nucleare.

Totodată, persoanele care au suferit de boală actinică, provocată de emisiile de radiații de pe urma avariei de la Cernobîl, şi persoanele cu dizabilitaţi au dreptul la compensaţie lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. De la 1 aprilie 2023, valoarea compensației este de 1137 de lei.

Suplimentar, începând cu 1 aprilie 2023, au fost majorate cu 250 de lei alocațiile lunare de stat acordate persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Amintim, în urmă cu 37 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Ucraina a explodat, după șir de erori umane, provocând cel mai grav incident din istoria nucleară civilă. Explozia, produsă noaptea, a fost urmată de un incendiu puternic. Acoperişul reactorului a fost aruncat în aer, şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste un kilometru în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie. Evacuarea din zonă a început abia peste 36 de ore.

Totodată, suprafațe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuați peste 300.000 de oameni. „Zona morţii” de la Cernobîl – un teritoriu otrăvit de radiaţii – se întinde pe 2.600 de km pătraţi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.