Anual, la 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Această dată aniversează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Nici până astăzi nu este cunoscut exact numărul evreilor și al romilor omorâți în Holocaust. Cifra pronunțată cel mai des de către istorici este de peste șase milioane de oameni, dintre care 1,5 milioane erau copii, transmite IPN.
Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia pe 27 ianuarie 1945. Potrivit lui Alexander Bilinkis, președintele comunității evreiești, acesta este unul dintre cele mai mari lagăre naziste de concentrare. Aici au fost nimiciți nu mai puțin de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei. Tragedia nu trebuie să se mai repete niciodată și pentru acest fapt avem cu toții responsabilitatea”, spune Alexander Bilinkis.
În perioada 22-31 ianuarie, la Chișinău se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului. În instituțiile de învățământ, biblioteci, muzee și centrele de tineret au loc conferințe tematice, mese rotunde, proiecții de filme documentare.
Autoritățile au aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului și au păstrat un moment de reculegere. La mitingul organizat la Monumentul „Victimelor Fascismului” din Chișinău, președinta Maia Sandu a declarat că pentru Republica Moldova tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit pe acest pământ în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adâncă. „În fiecare an ne adunăm pentru a comemora împreună un capitol atât de întunecat al istoriei omenirii încât nu putem decât să ne cutremurăm de fiecare dată când ne amintim de supliciul milioanelor de oameni, care au căzut victime Holocaustului”, a notat șefa statului.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în 2016 Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, prezidate de Elie Wiesel, iar ziua de 27 ianuarie a fost instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.