VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

26 octombrie, termenul limită pentru modificarea listelor de candidați sau retragerea din cursa electorală. Precizările CEC

Comisia Electorală Centrală informează că modificări în listele de candidați pot fi făcute cel târziu pe 26 octombrie curent. Partidele politice și blocul electoral mai au la dispoziție trei zile pentru a solicita schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din listă sau să retragă întreaga listă de candidați la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Decizia privind modificarea listei de candidați se adoptă de către partidul politic sau blocul electoral. În acest sens, partidul politic sau blocul electoral prezintă consiliului electoral, care l-a înregistrat în calitate de concurent electoral, hotărârea/decizia privind modificarea listei de candidați confirmată prin procesul-verbal sau, după caz, prin extras din procesul verbal al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau al blocului electoral.

Consiliul electoral de circumscripție, în cel mult 3 zile de la data depunerii cererii, adoptă hotărârea privind modificarea listei de candidați a concurentului electoral solicitant sau, după caz, eliberează legitimațiile.

În urma oricărei modificări în lista de candidați, se va ține cont de respectarea cotei de gen de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea în liste a candidaților se va face conform formulei: minim 4 candidați la fiecare 10 locuri.

Totodată, în același termen, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura sau candidatul înaintat printr-o cerere scrisă, adresată consiliului electoral care l-a înregistrat. În cazul candidaților desemnați de partidele politice și blocurile electorale, cererile de retragere din cursă se înaintează consiliului electoral în același termen.

Candidatul independent are dreptul să își retragă candidatura, la fel, în același termen. În acest caz, cererea privind retragerea candidatului independent se prezintă personal de către acesta la consiliul electoral respectiv.

După expirarea termenului, înregistrarea concurentului poate fi anulată prin hotărârea consiliului electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, în caz de deces al acestuia sau de survenire a altor circumstanțe prevăzute de lege.

La alegerile generale locale din 5 noiembrie vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 – sătești (comunali) și orășenești, iar 1 086 – raionali/municipali.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.