VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

2025 va fi anul reformatării politice în Moldova, susține analistul Ion Tăbârță

Anul 2025 va fi anul reformatării puterii politice din Republica Moldova, iar alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost un prim pas în acest sens. Este constatarea analistului politic Ion Tăbârță, potrivit căruia partidele politice vor folosi retorica geopolitică la scrutinul din 2025, fapt sesizabil de pe acum.

Potrivit analistului politic, invitat la emisiunea ”Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, rezultatele obținute în consiliile raionale și municipale arată că partidul de guvernare nu va mai reuși să obțină majoritatea în următorul Parlament.
Potrivit rezultatelor preliminare, la alegerile din 5 noiembrie, cele mai multe mandate în consiliile raionale și municipale le-a obținut PAS – 357. Pe locul doi s-a plasat PSRM care a obținut 256 de mandate, iar pe locul trei s-a clasat PSDE cu 88 de mandate.

„Dacă ne uităm la votul din consiliile raionale și municipale, cu precizarea că aici nu intră UTA Găgăuzia, unde de obicei, tot sunt votate partide non-europene, atunci PAS nu va avea majoritate. Este interesant să vedem ce este cu acest PSDE, pentru că el ar trece în Parlament dacă ne uităm la rezultatele locale. În 2025 se va reformata puterea politică și toți au abordat campania electorală reieșind din această perspectivă. În 2025, de pe acum se prefigurează, vor fi dispute geopolitice”, a spus analistul politic Ion Tăbârță, citat de IPN.

Potrivit comentatorului politic, victoria lui Ion Ceban, care a preluat un nou mandat de primar al Chișinăului, a fost determinată de schimbările de suprafață produse în oraș.

„Oricare ar fi criticile despre cei 4 ani de mandat ai lui Ion Ceban, da, într-adevăr, el nu a schimbat esența modului în care se dezvoltă acest oraș. Chișinăul încă nu are un concept clar cum trebuie să se dezvolte, însă anumite lucruri, cele mai multe de suprafață au fost schimbate – un trotuar, un parc, un teren de joacă. Lucrurile acestea nu s-au făcut până acum și, desigur, unii cetățeni le-au apreciat, cu toate că, dacă vrem să ne transformăm într-un oraș de tip european, este nevoie de mult mai mult. Și testul adevărat pentru Ion Ceban ca primar abia acum începe”, a mai spus comentatorul politic.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul din 5 noiembrie, candidatul MAN, Ion Ceban, a obținut 50,62% din voturi, iar candidatul PAS,  Lilian Carp, a obținut 28,23%. Ambele formațiuni au obținut câte 20 de mandate în Consiliul Municipal Chișinău. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.