VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

17 judecători ai Curții de Apel Chișinău își dau demisia. Cererilor magistraților urmează să fie examinate de CSM

Jumătate din efectivul magistraților Curții de Apel Chișinău își dau demisia. Cel puțin așa anunță mai multe canale de Telegram, care publică un proiect de hotărâre, cu 17 cereri ale judecătorilor, ce urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, transmite ziua.md.

La începutul acestui an, la Curtea de Apel Chișinău activau 35 de magistrați dintr-un număr de 57 de judecători prevăzut în lista de angajați ai instanței.

„Această penurie de judecători creează incomodități participanților la proces, care sunt în situația să aștepte soluțiile adoptate pe dosare o perioada mai îndelungată, dar, totodată, poate conduce și la scăderea calității actului judecătoresc emis. Deși capacitatea maximă pe care o invocă judecătorii ar fi de 1.200 de dosare și anume că fiecărui judecător să îi fie atribuit un număr de 400 de dosare, iar împreună în colegiu să examineze nu mai mult de 1.200 de dosare pe an, la moment această cifră este de trei ori mai mare, unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău în anul 2023 fiindu-i atribuit în medie 1.166 dosare”, declara CSM, citat de bizlaw.md.

În 2023, Curtea de Apel a avut pe rol peste 43 de mii de dosare, dintre care aproximativ 30.500, sau peste 70%, au fost soluționate. Majoritatea absolută se referă la cauze civile și penale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.