Se împlinesc 15 ani de la moartea marelui poet basarabean Grigore Vieru care rămâne veșnic viu în amintirea noastră prin operele lăsate drept moștenire. Poetul s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, după ce a fost implicat într-un tragic accident rutier.
În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, pe traseul R-3, în regiunea satului Dănceni din raionul Ialoveni, s-a produs un grav accident rutier. Automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate. Grigore Vieru a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău într-o stare gravă. La 2 zile de la accident, s-a stins din viață, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.
Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armenească. Ziua de 20 ianuarie a fost declarată zi de doliu, iar drapelele de stat ale Republicii Moldova fiind arborate în bernă.
Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, județul Hotin. Poetul a debutat în 1957, find student, cu o plachetă de versuri pentru copii. În 1968, Grigore Vieru a lansat volumul de versuri lirice „Numele tău”, prefațat de Ion Druță. La sfârșitul anilor 1980, încă pe timpul când era deputat în Sovietul Suprem de la Chișinău, Vieru a fost avangarda Mișcării de Eliberare Națională.
În prezent, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași, precum și zeci de instituții publice poartă numele scriitorului Grigore Vieru. În februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică din capitală.
Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.