VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

10 mai, ziua în care onorăm monarhia românească și îl cinstim pe primul rege al României, Carol I

Ziua de 10 mai are o încărcătură mare pentru poporul român. Azi se fac exact 158 de ani de când tânărul prinț al unei dinastii nobile europene a ajuns la București pentru a fi „înscăunat”, în data de 10 mai 1866, domn al proaspetelor Principate Române create în 1859, cu șapte ani mai devreme, de Alexandru Ioan Cuza, scrie ziua.md.

Carol I al României, avea 27 de ani, când a ajuns la București ca reprezentant al cunoscutei case regale Hohenzollern-Sigmaringen, respectată în toată în Europa și cu exponenți regali în Balcani și în multe domenii germane și austriece. Exact peste 15 ani, deja la vârsta de 42 de ani, Carol I, care reușise să se încadreze în spațiul românesc prin învățarea limbii, a tradițiilor și, nu în ultimul rând, a politicului local, devine rege al României.

Evenimentul din 1881 are loc exact la patru ani de la Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman. Pe 9 mai 1877, prim-ministrul de atunci Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență. Pe 10 Mai, Carol I a semnat documentul oficial.

Evoluția crizei orientale ce afecta Imperiul Otoman încă din 1875 a oferit României ocazia de a înlătura suzeranitatea otomană și de a-și declara independența față de autoritățile de la Istanbul. Documentul din mai 1877 nu punea punct însă la multe aspecte diplomatice și de securitate. A fost provocat un nou război dintre Imperiul Rus și cel Otoman, ce a avut loc în anii 1877-1878, cu o implicare semnificativă a forțelor armate ale României. Pentru români a fost Războiul de Independență, care s-a încheiat cu o recunoaștere pe plan european, prin prevederile Tratatului de la Berlin din 1878, a Statului Român, cu drepturi depline pe plan internațional.

Ziua de 10 mai, în tradiția evenimentelor oficiale ale statului modern român, este cea mai longevivă, fiind marcată din 1869 până în 1947. 10 mai a fost ziua națională a Principatelor Române Unite, ulterior a Regatului României, după care a României Întregite în 1918. Oficial, în acte, ziua a fost marcată pentru ultima dată în mai 1947, la sfârșitul acestui an, Regele Mihai I fiind constrâns de comuniști să abdice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.