VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE: Avantajele pentru moldoveni

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a enumerat beneficiile apropierii de Uniunea Europeană, în contextul marcării a 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Printre avantajele enumerate de Gherasimov sunt: creșterea diversității și calitatea produselor moldovenești, călătoriile fără vize în UE, dar și integrarea R. Moldova în piața energetică a UE.

Acest pas major de apropiere de Europa a adus, în deceniul care a urmat, numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte:

– Moldova se integrează în spațiul economic european – datorită comerțului liber aprofundat și cuprinzător, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre UE.

– A crescut diversitatea și calitatea produselor moldovenești, ceea ce a impulsionat economia. În ultimii ani tot mai multe produse – prunele, strugurii și cireșele noastre ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană.

– Moldova este integrată în piața energetică a UE. Procurăm gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene. Construim noi linii de tensiune înaltă care să ofere acces sigur la energie electrică din UE la prețuri competitive.

– Moldova se integrează în infrastructura de transport Europeană – se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate.

– Moldova a început procesul de aderare al băncilor moldovenești în Spațiului comun de plăți în Euro. În curând nu vor mai fi percepute taxe pentru transferuri interbancare pe care le fac cetățenii și firmele din Moldova și țările UE.

– Cetățenii moldoveni călătoresc liber, fără vize în Europa. Comunicăm la telefon și navigăm pe internet mult mai simplu și mai ieftin în roaming.

– Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor.

– Moldova participă la majoritatea programelor UE, cum ar fi: EU Customs, Fiscalis, LIFE, EU4Health, Horizon Europe și Connecting Europe Facility (CEF).

– Programele educaționale, cum ar fi Erasmus+, au oferit tinerilor noștri oportunități de studiu și de dezvoltare personală în cele mai bune universități din Europa.

– societatea civilă a avut mai multe resurse pentru a se implica activ în viața publică”, a enumerat oficiala.

Menționăm că Republica Moldova marchează 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.