VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în UE. Decizia adoptată de Consiliului UE

Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană (UE). Anunțul a fost făcut marți, 16 august, de către ambasadorul Uniunii Europene (UE) în R. Moldova, Jānis Mažeiks, care susține că R. Moldova poate exporta un volum mai mare de produse agricole fără taxe vamale în UE, după ce Consiliul UE a adoptat un regulamentul în acest sens.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 16 august, un regulament de liberalizare temporară a comerțului cu cele șapte produse agricole moldovenești care nu sunt pe deplin liberalizate: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Măsura vine să susțină fermierii și exportatorii locali care au pierdut accesul la piețele tradiționale.

Nu putem trece cu vederea impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra R. Moldova. Cu taxele ridicate de la restul produselor agricole care nu au fost complet liberalizate, R. Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai mult din aceste produse către UE fără taxe. Prin aceste măsuri excepționale, UE își adâncește relațiile comerciale cu R. Moldova și își arată sprijinul pentru stabilizarea economiei R. Moldova”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra Ucrainei, precum și asupra Republicii Moldova. Acest lucru a afectat negativ capacitatea R. Moldova de a face comerț cu restul lumii, deoarece exporturile sale depind în mare măsură de infrastructurile ucrainene și pentru că a pierdut în mare parte accesul la piețele sale din Ucraina, Rusia și Belarus.

Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă pentru un an.

Decizia Consiliului UE este condiționată de respectarea principiilor stabilite în articolul 2 din Acordul de instituire a zonei de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care a liberalizat aproape tot comerțul cu R. Moldova, cu excepția celor șapte produse agricole vizate de acest regulament.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.