VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Avocații lui Dodon anunță că clientul lor va publica toate materialele dosarului penal în care este vizat

Fostul președinte Igor Dodon urmează să publice toate materialele dosarului penal în care este vizat pentru ca toată lumea, inclusiv presa și organizațiile non-guvernamentale, să facă cunoștință cu conținutul cauzei penale. Despre aceasta anunță avocații fostului șef de stat.

Într-o conferință de presă la IPN, avocații au declarat că în dosar se face trimitere la înregistrările făcute în sediul Partidului Democrat, fără a se lua în calcul că acestea ar putea fi înscenate.

„De ce spunem că este un dosar făcătură? Avem o înregistrare pe care am calificat-o montată, ilegală, neautentică și avem declarația unor martori care au spus că au auzit despre așa înregistrare. Deci asta noi numim cauză penală? Categoric nu. De asta noi spunem că nu avem ce ascunde, îl plasăm, luați cunoștință cu acest toți și vedeți cum poate fi deferit justiției un fost președinte de țară”, a declarat avocatul Petru Balan.

Apărătorii spun că unul dintre cele mai importante momente care demonstrează că dosarul lui Igor Dodon este politic îl reprezintă scurgerea recentă din contul Telegram al unui demnitar înalt din Președinție. Petru Balan a explicat că Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu, are un microfon la brățara de la picior, fiind înregistrat non-stop, lucru recunoscut și de către procuror.

„O înregistrare audio de acest gen a apărut pe un cont Telegram. Cine putea să o furnizeze nu știm, dar vă putem spune calitatea celor care puteau să o furnizeze – doar procurorul de caz sau ofițerii de investigații. Alte persoane nu au acces”, susține avocatul Balan.

Un alt avocat , Nicolae Posturusu, a declarat că este grav ceea ce se întâmplă, dar este clar că ar putea fi implicate persoane care fac parte din grupul de urmărire penală sau conducătorii lor.

„Modul în care o să investigheze procuratura aceste scurgeri din conturile de Telegram este în principiu examenul pentru această guvernare”, a notat Nicolae Posturusu.

Apărătorii spun că documentează fiecare încălcare și le vor prezenta inclusiv organizațiilor internaționale. „Cu privire la abuzurile legate de înregistrare, nu așteptăm să se autosesizeze din presă, ci vom sesiza procuratura. Să dea o apreciere a modului cum o înregistrare audio strict secretă din cadrul dosarului penal a ajuns și în ce fel a ajuns la demnitari de rang atât de înalt”, a declarat Nicolae Posturusu.

Avocatul Ion Vîzdoaga a spus că anterior apărarea a constatat, în baza unor descifrări prezentate la prelungirea măsurii de arest, că se făceau înregistrări în foișorul din locuința președintelui. Acolo, avocații se întâlneau cu clientul lor, iar apoi foișorul a ars. „Noi bănuim că au fost instalate acele tehnici de către lucrătorii operativi, acestea au făcut un scurt circuit, iar ca urmare a ars foișorul. După, noi am constatat că nu se mai prezintă înregistrări audio din acel foișor, ci doar de la dispozitivul de la picior”, a mai spus Ion Vîzdoaga.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.