VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ziua mondială a inimii. Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc printre cauzele de deces în R. Moldova

Ziua mondială a inimii este marcată în fiecare an, la data de 29 septembrie. Sloganul din acest an – ,,Folosește-ți inima pentru acțiune” – pune accent pe conștientizarea acțiunilor care trebuie îndeplinite pentru a avea o inimă sănătoasă.

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, senzație de lipsă de aer (dispnee), transpirații reci, palpitații, oboseală, amorțeală sau edeme.

BCV sunt cauzate de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, de factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia ridicată, obezitatea, și de factori de risc nemodificabili – vârsta, sexul și predispoziția genetică.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscurile apariției complicațiilor, precizează Ministerul Sănătății.

În regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, BCV reprezintă circa 42,5% din totalul cazurilor de decese înregistrate anual, ceea ce înseamnă peste zece mii de decese în fiecare zi. Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral provoacă peste 85% dintre decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă până la vârsta de 70 de ani.

În ultimii douăzeci de ani, în Republica Moldova bolile cardiovasculare sunt pe primul loc printre cauzele de deces și dețin circa 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile. Incidența prin BCV în anul 2023 a constituit 206,5 cazuri la 10 mii de locuitori, fiind în creștere comparativ cu anul 2022 (200,5 cazuri la 10 mii de locuitori).

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici de familie. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii sunt efectuate gratuit o serie de investigații care identifică și confirmă maladia.

Inima este motorul vieții, ai grijă de ea astăzi și în fiecare zi! Menținerea cordului într-o stare optimă este esențială pentru bunăstarea noastră.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.