VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ziua mondială a copiilor născuți prematur: Câți bebeluși din R. Moldova au venit pe lume înainte de termen, în 2022

Pe 17 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a copiilor născuți prematur. În anul 2022, în R. Moldova s-au născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină 1552 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Potrivit Ministerului Sănătății, anual, în Republica Moldova, se nasc cu greutate extrem de mică și foarte mică sute de copilași, care au nevoie de îngrijiri medicale speciale oferite de medicii și asistentele medicale din centrele perinatale.

Pentru acordarea unei asistențe medicale calitative și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor centrele perinatale sunt dotate de Ministerul Sănătății cu dispozitive performante, precum mese de resuscitare, incubatoare, mese radiante, aparate de ultrasonografie, electrocardiografe, ventilatoare pulmonare, defibrilatoare.

Potrivit instituției, în curând cei aproximativ 700 de nou-născuți prematuri care ajung din toată țara în secția Prematuri a Institutului Mamei și Copilului vor fi examinați și tratați în condiții moderne. Secția prematuri amplasată într-un bloc cu două nivele este în proces de reparație capitală, în cadrul unui proiect transfrontalier cu România. Pentru renovarea secției Ministerul Sănătății a alocat în acest an șapte milioane de lei, iar peste un milion de euro constituie contribuția Uniunii Europene. Secția va fi dotată inclusiv cu echipament medical performant și urmează să fie inaugurată în anul 2024.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.