VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ziua Culturii, marcată de Academia Română și cea a Moldovei printr-o sesiune festivă

Ziua Culturii va fi sărbătorită pe 15 ianuarie printr-o sesiune festivă comună a Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei. Genericul ședinței din acest an va fi „Eminescu în vers și-n cânt”.

Evenimentul va avea loc simultan în Aula Academiei Române şi în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, începând cu ora 11.00. Sesiunea va fi deschisă de alocuţiunile celor doi preşedinţi ai forurilor, acad. Ioan-Aurel Pop şi acad. Ion Tighineanu. Protagonistul evenimentului va fi totuși compozitorul academician Eugen Doga.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, va transmite un cuvânt de salut, care va fi citit de prof. univ. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, urmat de alocuţiunile rostite de Preafericitul Părinte Daniel, membru de onoare al Academiei Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de Raluca Turcan, ministrul Culturii al României.

Miza identitară a culturii va fi evidenţiată în prelegerile ştiinţifice susţinute de acad. Mircea Martin, membru titular al Academiei Române, şi acad. Mihai Cimpoi, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Amintim că inițiativa privind instituirea, la 15 ianuarie, în Republica Moldova, a Zilei Naționale a Culturii a fost votată în Parlamentul de la Chișinău în aprilie 2012, reprezentând un act de recunoaştere a rolului primordial al culturii în edificarea unei societăţi în spiritul valorilor europene. În premieră, la Chișinău Ziua Națională a Culturii a fost sărbătorită pe 15 ianuarie 2013. În România, la 7 decembrie 2010 ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu a fost declarată „Ziua Culturii Naţionale”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.