Guvernul a avizat proiectul care prevede că Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial va fi marcată pe data de 8 mai, transmite IPN.
Proiectul, care aparține unui grup de deputați PAS, prevede că poziția „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei (9 mai)” se expune într-o nouă redacție, și anume: „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (8 mai)”.
„Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continental european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”; se menționează în proiect.
Începând cu anul 2006, în luna mai în Republica Moldova se celebrează Ziua Europei – un eveniment care simbolizează pacea și unitatea pe continentul european. Începând cu anul 2017, prin hotărâre de Parlament, ziua de 9 mai a devenit „Ziua Europei”.
„Inițiativa are drept scop asocierea Republicii Moldova la comunitatea statelor democratice de pe continentul european, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice, Germania, care sărbătoresc victoria împotriva fascismului la data de 8 mai. Franța a consacrat, printr-o lege în octombrie 1981, aniversarea evenimentului, iar Statele Unite ale Americii încă din 1948 („Victory in Europe Day”).
Potrivit deputaților PAS, inițiativa rectifică ambiguitatea istorică care a fost menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continental european, potrivit modelului sovietic, preluat și de actuala conducere a Federației Ruse.
„Ziua comemorativă necesită a fi instituită cu scopul de a onora în mod demn sacrificiul celora care au contribuit la victoria asupra nazismului, consolidarea memoriei istorice cu toată complexitatea și tragismul ei, cultivarea perceperii critice și neideologizate atât a trecutului, precum și a prezentului. Evidențiind importanța zilei de 8 mai 1945 pentru istoria universală și a poporului nostru, din respect pentru acuratețea istorică și pentru identitatea noastră europeană, propunem ca ziua de 8 mai să fie consacrată „ Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, se mai spune în proiect.