VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă la Tbilisi. Opoziția respinge rezultatele de la parlamentare și refuză mandatele în noul legislativ

Zeci de mii de georgieni s-au adunat luni seara în fața parlamentului din Tbilisi, cerând anularea alegerilor parlamentare din weekend, despre care președintele țării a declarat că ar fi fost fraudate cu sprijinul Rusiei. Mitingul, desfășurat pașnic, a subliniat tensiunile politice tot mai intense din Georgia, țară aflată între Rusia și Turcia, unde partidul de guvernământ „Visul Georgian” este acuzat de tendințe autoritare și de apropiere de Moscova, notează Associated Press.

Potrivit platformei Mapchecking, care monitorizează dimensiunea mulțimilor, aproximativ 15.000 de persoane au fost prezente la protest, dar organizatorii au estimat un număr de „zeci de mii de participanți”. Protestatarii au blocat bulevardul Rustaveli, în fața Parlamentului Georgiei, timp de o oră și jumătate cât a durat manifestația.

Opoziția a cerut organizarea de noi alegeri sub supraveghere internațională. Gheorghi Vașadze, lider al partidului de opoziție „Mișcarea Națională Unită”, fondat de Mihail Saakașvili, a declarat că formațiunea sa va renunța la toate mandatele parlamentare și nu va intra în parlament.

„Declarăm că aceste alegeri sunt nelegitime, nu vom intra în acest parlament și renunțăm la mandatele de deputați. Cerem organizarea de noi alegeri, sub o administrație electorală internațională”, a afirmat Vașadze.

De asemenea, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut o analiză amănunțită a presupusei fraude electorale, pe care a calificat-o drept „o operațiune planificată, fără precedent, ce a subminat voturile, parlamentul și constituția țării.” Totuși, ea nu a prezentat dovezi concrete pentru aceste acuzații, menționează Associated Press.

Manifestanții au acordat guvernului un termen de 24 de ore pentru a anunța organizarea de noi alegeri sub coordonarea unei administrații internaționale.

După alegerile parlamentare din 2020, la primele mitinguri de protest au participat aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Caucasian Knot. Opoziția cerea atunci publicarea rezultatelor reale și organizarea unui nou vot. Toate cele opt partide de opoziție care, conform rezultatelor oficiale, obținuseră locuri în parlament au renunțat la mandate și au boicotat al doilea tur de scrutin.

Protestele de atunci au durat câteva luni, iar pe 8 noiembrie 2020 s-au transformat în confruntări cu poliția. Potrivit Ministerului de Interne georgian, aproximativ 30 de participanți au fost răniți.

Criza politică din 2020 s-a încheiat abia în aprilie 2021, după un acord între guvern și opoziție, intermediat de Uniunea Europeană. Documentul prevedea reforme electorale și judiciare și organizarea unor alegeri anticipate, dacă partidul „Visul Georgian” pierdea alegerile locale din toamna anului 2021.

Partidul de guvernământ a câștigat însă alegerile locale și a ieșit din acord, invocând că acesta nu și-a atins obiectivele.

La alegerile din weekend, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a obținut 53,92% din voturi, asigurându-și majoritatea parlamentară. Analiști locali susțin că rezultatele în zonele rurale ar putea fi falsificate în favoarea partidului aflat la putere, prin introducerea ilegală de buletine de vot sau numărarea incorectă a voturilor.

SUA și Uniunea Europeană au cerut investigații complete cu privire la rezultatul alegerilor de sâmbătă.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.