VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zeci de farmacii urmează să fie deschise în localitățile rurale din țară

Centrele de sănătate din localitățile rurale vor obține dreptul de a desfășura activități farmaceutice. Inițiativa legislativă a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și votată în prima lectură în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Prin proiectul de lege se propune derogarea unor atribuții de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale și stabilirea condițiilor de activitate prin actul normativ al Guvernului, astfel ca personalul medical din cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din mediul rural să obțină dreptul de a desfășura activității farmaceutice.

O altă prevedere ține de acordarea subvențiilor de stat pentru desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale.

La rectificarea bugetului, deja au fost panificate 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca, până la finele anului, să avem cel puțin 50 de farmacii deschise și inaugurate”, a subliniat Dan Perciun.  

Autorul argumentează că distribuirea geografică neuniformă a farmaciilor comunitare afectează accesul la medicamente de calitate, la prețuri optimale, pentru locuitorii de la sate. În anul 2020 în Republica Moldova activau 1450 de unități farmaceutice, dintre care 1016 – amplasate în localități urbane.

Propunerea legislativă a deputatului vine să elimine această discrepanță majoră între orașe și sate. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale) va fi supus votului în lectura a doua.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.