VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vrei să te muți în Europa? Acestea sunt țările UE care primesc cei mai mulți – și cei mai puțini – noi cetățeni

Țările UE au acordat un număr record de cetățenii în 2021, arată noile cifre prezentate de Euronews.

Un total de 827.300 de persoane au obținut cetățenia în statele membre UE în 2021 – o creștere cu 98.300 față de 2020.

Spania a acordat cel mai mare număr de cetățenii în 2021, primind 144.800 de noi rezidenți.

Țara a fost urmată îndeaproape de Franța și Germania (130.000 de noi cetățenii fiecare), Italia (121.500) și Suedia (89.400).

A deveni cetățean al unei țări din UE poate fi un proces lung și anevoios – dar nu este la fel de dificil în întreagul bloc comunitar.

Dacă ești bogat, mai multe țări oferă cetățenie prin scheme de investiții. Persoanele care achiziționează o proprietate în Grecia în valoare de peste 500.000 de euro pot solicita cetățenia șapte ani mai târziu – atâta timp cât au locuit acolo în acea perioadă și au plătit taxe. În Malta, puteți obține cetățenia prin investiții în doar 18 luni, cu condiția să dețineți 700.000 EUR investiți în imobile.

Majoritatea oamenilor devin cetățeni prin calea mai convențională a naturalizării – trăind și lucrând în o țară specifică timp de câțiva ani.

Cine sunt noii cetățeni ai UE?


Majoritatea noilor cetățeni ai Europei provin din Maroc și Siria.

86.200 de marocani au primit cetățenia UE, reprezentând 10,4% dintre noii cetățeni. Mai mult de două treimi (71 la sută) dintre acești oameni au devenit cetățeni ai Spaniei sau Franței.

Sirienii sunt următorul grup ca mărime de noi cetățeni (83.500, dintre care 70% s-au stabilit în Suedia și Țările de Jos) și albanezi (32.300, dintre care 70% s-au stabilit în Italia).

Albanezii au fost urmați de români (3,5 la sută din total), turci (3,1 la sută), brazilieni (2,5 la sută), algerieni (2,3 la sută) și ucraineni (2,2 la sută).

Vârsta medie a noilor cetățeni din UE este de 32 de ani. Aproximativ un sfert sunt copii între 0 și 14 ani.

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.