VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Volodimir Zelenski la Summitul CPE: Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, dar nu demult rușii erau convinși că pot să atace și R. Moldova

Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că, după ce au atacat Ucraina, pot să atace și Moldova. Doar o apărare aeriană și o coaliție puternică pot învinge teroarea Rusiei. Aceste declarații au fost făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea Summitului CPE.

„De fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, trebuie să nu uităm că Rusia va profita de orice îndoială pe care o arătăm aici. Nu putem să avem îndoieli în legătură cu unitatea noastră sau cu modul în care răspundem la provocările vremurilor noastre care aduc tot mai multe probleme cu sine. Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că, după ce au atacat Ucraina, pot să atace și Moldova. De fapt, poate și acum ei gândesc așa, dar acum avem mai multă securitate, poate. Securitatea europeană a stabilit limitele hotărârii noastre și încercăm să respingem relele aduse de agresiune”, a declarat Volodimir Zelenski, transmite IPN.

Președintele Ucrainei a continuat prin a spune că nimeni nu are îndoială care ar fi soluțiile pentru Europa, și anume o colaborare completă împotriva terorii Rusiei. „Va trebui să punem capăt rachetelor balistice ruse și prin armele noastre vom arăta că teroarea împotriva cetățenilor noștri nu are nicio șansă. Fiecare pas în apărare este un pas important, iar viteza cu care se creează coalițiile accelerează obținerea păcii. De fapt, în unitatea noastră vedem cine este agresorul, vedem unde se întâmplă agresiunea. Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să-i înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului apărat de NATO”, spune președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a referit și la conflictele înghețate, despre care spune că ar trebui să fie soluționate, inclusiv cel din regiunea transnistreană. „De ce încă există contingente ruse în Transnistria? Kremlinul ar trebui să dezghețe această situație din Moldova. Această situație este tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns. Nu ar trebui să lăsăm loc războaielor înghețate, dar nici celor obișnuite”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei spune că o alianță de securitate China, NATO, Ucraina ar fi posibilă, dar e nevoie de pace. „Toate țările europene care au granițe cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie să se alinieze cu UE și cu NATO. Vedem ce se întâmplă în Belarus, ce se întâmplă în Georgia, vedem cum aceste națiuni sunt târâte în diferite moduri într-o stare de lipsă de legalitate”, a menționat el.

De asemenea, Volodymir Zelensky spune că și-ar dori mai multă predictibilitate pentru viitorul european al țării sale. „Chiar și ucrainenii care promovează valorile europene cu prețul sângelui nu au încă un răspuns pozitiv în legătură cu aderarea la UE și NATO, speranțele noastre sunt tot mai îndepărtate, îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgire. Este vremea deciziilor și aș vrea să subliniez acest lucru. La Summitul NATO va fi necesară admiterea Ucrainei ca membru al NATO, avem nevoie de o decizie pozitivă, avem nevoie de un summit al păcii care ne va ajuta să implementăm planurile comune. E nevoie să lăsăm la o parte îndoielile, e nevoie de decizii pozitive pentru Ucraina, pentru că ele sunt decizii importante pentru toată lumea. La fel și în cazul Moldovei e foarte important, și pe termen lung și pentru Georgia, și pentru Belarus, nu am nicio îndoială. Pentru noi e nevoie de pace”, a adăugat Volodymir Zelensky.

Menționăm că conferința de presă de totalizare a Summitului European este planificată pentru ora 17.00.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.