”Este foarte important să menținem stabilitatea în propria țară, pacea și să evităm orice pericol pentru cetățenii noștri, căci suntem un stat prea mic și prea vulnerabil în fața acestor pericole”. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, comentând situația R. Moldova în contextul regional.
”Politicienii, ca și majoritatea cetățenilor, doresc să trăiască în pace, ca cumva în lumea aceasta plină de provocări, mai cu seamă în perioada pe care o trăim, atunci când există mai multe pericole la adresa Republicii Moldova este foarte important să menținem stabilitatea în propria țară, pacea și să evităm orice pericol pentru cetățenii noștri, or suntem un stat prea mic și prea vulnerabil în fața acestor pericole. Și doi: evident că oamenii vor să trăiască decent, evident că acele crize care există în lume și, în mod special, în Republica Moldova, oamenii o duc pe zi ce trece mai greu și oamenii au nevoie de susținere din partea statului, vorbim de cele mai banale lucruri care sunt”, a declarat Vlad Batrîncea.
Totodată, parlamentarul a comentat și declarațiile fierbinți ai unor politicieni care încearcă să atragă R. Moldova în anumite scenarii periculoase.
”Având război în țara vecină, avem mai mulți politicieni fierbinți, care dau mesaje puternice și cumva putem fi atrași în anumite scenarii și evident că nu este în interesul țării ca să fim duși pe valuri într-o direcție sau alta. Și eu nu vorbesc astăzi doar de un pericol anumit, pericole sunt mai multe și sub nicio formă nu trebuie să admitem orice scenariu, repet, orice scenariu care ne-ar atrage în scenarii militare sau semi-militare. Trebuie să menținem pacea, neutralitatea și să găsim echilibru în țară, în societate, echilibru în clasa politică, astfel încât să nu admitem aceste scenarii.
Sunt mai multe la sigur, anumite riscuri vin din ceea ce se întâmplă în jurul regiunii transnistrene, care de altfel este parte a țării noastre și trebuie să găsim iarăși înțelepciune și un model politic reușit pentru a soluționa acest conflict transnistrean, deoarece suntem același popor, același pământ și este în interesul și în beneficiul tuturor, asta am discutat cu dvs. și anterior, și vedem că au fost mai multe provocări, în special în zona respectivă. Sunt diferite interpretări și diferite abordări vizavi de aceste provocări”, a mai declarat Batrîncea.