VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viticultori susțin că prețurile de achiziție ale strugurilor sunt sub costul de producție: „Nu are rost să recoltăm”

În plin sezon de recoltare, producătorii de struguri din Moldova se plâng că prețurile oferite de fabricile de vin pentru struguri sunt exagerat de mici. Această problemă afectează în special micii viticultori, care nu reușesc să obțină un venit echitabil pentru munca lor și au o piață de desfacere limitată, scrie agrobiznes.md.

Potrivit informațiilor prezentate de viticultori privind cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor viticole, prețul de cost al unui kg de struguri raportat la o recoltă de cca 8 tone/ha constituie 6,5 lei per kg.

Însă, potrivit sursei citate, producătorii de struguri afirmă că fabricile de vin oferă și prețuri de 3,20 – 3,80 de lei/kg de struguri soiuri albe, iar în regiunea de sud a țării, acestea nu cumpără struguri de la viticultori, motivând că au stocuri de vin din anii precedenți.

Luând în considerare faptul că, cheltuielile au crescut foarte mult, iar prețul oferit este de doar 3,50 lei/kg, din care trebuie să mai achiți și pentru cules, nu rămâi cu nimic, doar cu datorii. Săptămâna trecută, fabrica de la Bardar oferea 6 lei/kg, ca numai peste jumătate de zi să ajungă la circa 3 lei/kg. Cred că ar fi oportun să existe o Asociație care să fie cointeresată să discute prețurile pe care le oferă fabricile. Marea majoritate a micilor producători ajung să-și vândă recolta la marginea traseului Chișinău-Hâncești, după ce un an întreg și-au lucrat plantația”, a declarat un producător din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești.

Potrivit producătorilor de struguri, prețul oferit de fabrici nu acoperă nici cheltuielile de producere. Totodată, micii producători se plâng că fabricile de vin preferă să cumpere de la producătorii mari cu plantații proprii, iar ei sunt ignorați.

„Ne-am dori ca fabricile mari să fie mai deschise spre colaborare. Sunt sigur că vor veni timpuri în care acestea vor avea nevoie de materie primă, dar nu va mai fi cine să le-o ofere, producătorii mici se vor dezice de această activitate. Susțin ideea cooperării și creării asociațiilor, doar că atunci când vorbim de asociere, înțelegem cu toții că este vorba despre achitarea unor cotizații, care, în cazul micilor producători, ar fi o povară suplimentară. Nu știu dacă toți ar face față acestor cerințe. O altă problemă pe care am identificat-o în anul curent este legată de certificarea strugurilor, care este un proces destul de costisitor, eu am achitat pentru două probe 1300 de lei și suntem nevoiți să merge în alte raioane ca să le putem face. Pentru producătorii mari aceste cheltuieli nu sunt atât de semnificative, dar pentru micii producători este costisitor”, a declarat un producător din raionul Basarabeasca pentru agrobiznes.md.

Membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun ca prețurile orientative de achiziție a strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg. 

Menționăm că, conform datelor prezentate în cadrul Conferinței Naționale „Recolta strugurilor 2023”, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6 -14 tone pe hectar și, estimativ, vor fi procesate 260 000 de tone de struguri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.