Difuzarea știrilor false a luat amploare în Republica Moldova, nu numai în mass-media, dar și pe reţelele de socializare. Iar de la declanşarea războiului în Ucraina, fenomenul pare de neoprit. Câmpul informațional este intoxicat de fake-uri, utilizate ca instrument de propagandă şi dezinformare. Vocea Basarabiei a întrebat locuitorii orașului Strășeni din ce cauză cred aceștia că s-au intensificat numărul știrilor false în ultima perioadă?
Iată câteva dintre răspunsurile oamenilor întâlniți ocazional la Strășeni:
- Păi fiecare când face o știre falsă urmărește un scop: să inducă în eroare, să se arate într-o lumină mai bună, dar trebuie să filtrăm.
- S-au înmulțit știrile false pentru că lumea s-a schimbat. S-au schimbat puterile, cu știri false se țin la putere.
- Cunoaștem că ele sunt răspândite foarte mult pe rețelele de socializare, dar dacă am cunoaște puțină istorie, politică, educație, cultură, am ști cum să filtrăm această informație. Știrile false persistă foarte mult, în dependență de cine e la putere evident că cei care sunt de partea cealaltă a baricadei fac tot posibilul să apară astfel de știri.
- Cineva are un scop anumit, să ducă lumea în eroare, să facă panică printre oameni și să bage frica în populație. Fake-urile de obicei sunt noutăți rele.