VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ Vox: Dacă am cunoaște puțină istorie, politică, educație, cultură, am ști cum să filtrăm știrile false

Difuzarea știrilor false a luat amploare în Republica Moldova, nu numai în mass-media, dar și pe reţelele de socializare. Iar de la declanşarea războiului în Ucraina, fenomenul pare de neoprit. Câmpul informațional este intoxicat de fake-uri, utilizate ca instrument de propagandă şi dezinformare. Vocea Basarabiei a întrebat locuitorii orașului Strășeni din ce cauză cred aceștia că s-au intensificat numărul știrilor false în ultima perioadă?

Iată câteva dintre răspunsurile oamenilor întâlniți ocazional la Strășeni:

  • Păi fiecare când face o știre falsă urmărește un scop: să inducă în eroare, să se arate într-o lumină mai bună, dar trebuie să filtrăm.
  • S-au înmulțit știrile false pentru că lumea s-a schimbat. S-au schimbat puterile, cu știri false se țin la putere.
  • Cunoaștem că ele sunt răspândite foarte mult pe rețelele de socializare, dar dacă am cunoaște puțină istorie, politică, educație, cultură, am ști cum să filtrăm această informație. Știrile false persistă foarte mult, în dependență de cine e la putere evident că cei care sunt de partea cealaltă a baricadei fac tot posibilul să apară astfel de știri.
  • Cineva are un scop anumit, să ducă lumea în eroare, să facă panică printre oameni și să bage frica în populație. Fake-urile de obicei sunt noutăți rele.

Autor

  • Romeo Cemîrtan

    Realizatorul și moderatorul emisiunilor „Vocea Diasporei” și „Fake News”. A făcut studii superioare la Iași. Revenind în țară, a activat în diferite domenii umanitare, mass-media, educație și cultură. Are experiență în domeniul muzeografic, promovarea valorilor culturale tradiționale și a celor spirituale și este autorul a multiple cercetări științifice legate de istoria Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.