La dată de 17 mai este marcată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale pentru a spori conștientizarea problemelor de sănătate ce apar din cauza hiperensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor în lume și la noi în țară. Noutatea bună este că hipertensiunea poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite.
„Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!” este tematică Zilei mondiale a hipertensiunii arteriale. Sloganul îndeamnă la creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu a tensiunii arteriale și a metodelor precise de măsurare.
Hipertensiunea arterială înseamnă creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. Valorile normale ale tensiunii arteriale la diferite etape ale vieții variază. Valoarea optimă a tensiunii arteriale este până la 120/80 mm Hg (mm coloana de mercur) la adulți.
Măsurarea frecventă a tensiunii arteriale permite evaluarea corectă a schimbărilor nefavorabile care pot apărea, cel mai des, începând cu 40 de ani. Această acțiune de autoevaluare permite de a trage un semnal de alarmă pentru a preveni apariția HTA.
Hipertensiunea este diagnosticată dacă la ultimele două vizite la medic, pe durata ultimelor 12 luni valorile tensiunii arteriale au fost mai mari de 140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur). Presiunea sistolică se referă la presiunea arterială maximă care apare în timpul contracției ventriculului stâng al inimii. Presiunea optimă sistolică este de 90-120 mm Hg la adulți, valorile normale variază între 120 -129 și limitele de sus a normei sunt valorile de 130 – 139 mm coloană de mercur.
Presiunea diastolică se referă la presiunea arterială minimă care apare în timpul relaxării ventriculului stâng al inimii. Acest lucru apare între bătăile inimii. Presiunea diastolică optimă este de 60-80 mm Hg, normală – 80-84 și la limitele de sus a normei sunt valorile de 85-89 mm coloana de mercur.
Fiecare a 4-ulea adult din Republica Moldova și al 5-lea la nivel mondial nu știe că are hipertensiune. Se estimează că la nivel mondial, 1,28 miliarde de adulți între 30 și 79 ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% sau aproape cinci din zece nici nu știu că o au.
Fiecare a 3-a persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune. În Republica Moldova se înregistrează unul din cele mai înalte nivele de morbiditate (îmbolnăvire) a populației datorate hipertensiunii.