Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este dedicată conștientizării problemelor cauzate și asociate cu obezitatea, și a fost marcată pentru prima dată în anul 2010, iar de atunci campaniile de informare a populației se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.
Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este stabilită de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) obezitatea în Europa a atins proporții epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu această problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente și eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de adulți obezi (aproape 20% din populație), dintre care 15 milioane de copii și adolescenți obezi.
În cele mai multe țări, în prezent, între 30% și 80% dintre adulți sunt supraponderali. Obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inima și pentru 55% din cazurile de hipertensiune în Europa.
O scădere a greutății corporale cu doar 5-10% la cei supraponderali reduce substanțial riscul de a dezvoltă diabet zaharat, hipertensiune arterială și niveluri ridicate ale colesterolul în sânge.
În majoritatea ţărilor europene, hrana bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii, care la rândul ei este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi unele forme de cancer.
Puțini dintre persoanele obeze ajung la un control medical și mai puțini dintre obezi ajung să fie incluși în programe de educație și luptă împotriva kilogramelor în plus. Obezitatea este descrisă însă că fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie. Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, prioritar din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani.