Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanata și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boală este cauzată de virusul rujeolei și se transmite pe calea aerului, prin tușe sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infectă 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boală continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați.
La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor
Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala: Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei; Oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă; Persoanele cu o deficiență de vitamina A; Simptomele apar după 10 – 12 zile de la momentul infectării.