VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Vocea Medicului/ Poliomielita

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.

Majoritatea infecțiilor cu poliomielită sunt asimptomatice. În doar 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central (SNC) prin fluxul sanguin unde infectează și distruge neuronii măduvei spinării și creierului, provocând slăbiciune musculară și paralizie acută flască. Unul din 200 de oameni dezvoltă paralizie incurabilă după infecție.

Persoanele care locuiesc în condiții cu igienă precară, fără acces la apă potabilă, se pot infecta prin consumul apei contaminate cu reziduuri umane care pot conține acest virus. Virusul este contagios încât toate persoanele care locuiesc împreună cu un pacient infectat cu poliovirus au riscul de a dezvolta boala.

Poliomielita este foarte contagioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta. Virusul pătrunde pe cale fecal-orală sau respiratorie, apoi se înmulțește în mucoasa orofaringiană și în tractul gastrointestinal.

Perioada de incubație este în mod normal între 6 și 20 de zile. Virusul este contagios cu 7-10 zile înainte de apariția simptomelor, și persistă de la 1 până la 2 săptămâni după debutul simptomelor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.