Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.
Majoritatea infecțiilor cu poliomielită sunt asimptomatice. În doar 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central (SNC) prin fluxul sanguin unde infectează și distruge neuronii măduvei spinării și creierului, provocând slăbiciune musculară și paralizie acută flască. Unul din 200 de oameni dezvoltă paralizie incurabilă după infecție.
Persoanele care locuiesc în condiții cu igienă precară, fără acces la apă potabilă, se pot infecta prin consumul apei contaminate cu reziduuri umane care pot conține acest virus. Virusul este contagios încât toate persoanele care locuiesc împreună cu un pacient infectat cu poliovirus au riscul de a dezvolta boala.
Poliomielita este foarte contagioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta. Virusul pătrunde pe cale fecal-orală sau respiratorie, apoi se înmulțește în mucoasa orofaringiană și în tractul gastrointestinal.
Perioada de incubație este în mod normal între 6 și 20 de zile. Virusul este contagios cu 7-10 zile înainte de apariția simptomelor, și persistă de la 1 până la 2 săptămâni după debutul simptomelor.