Meningita este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Poate să apară atât la adulți, cât și la copii, iar în unele cazuri poate pune în pericol viața dacă nu este tratată la timp.
Există și situații în care meningita nu necesită tratament și se vindecă de la sine. În cazul în care se suspectează o meningită este indicat să te adresezi, fără întârziere, medicului, deoarece tratamentul precoce poate preveni aparițiilor complicațiilor.
Cauzele diferă în funcție de tipul de meningită. De regulă, infecțiile virale sunt cauza cea mai comună pentru apariția meningitei, însă alte cauze pot fi infecțiile bacteriene sau, mai rar, infecțiile fungice.
Meningita bacteriană este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune infecții sunt provocate de meningococ. Este important de reținut că meningita bacteriană este contagioasă și este cea mai periculoasă. Se poate răspândi prin strănut sau tușe și necesită îngrijiri medicale de urgență deoarece poate cauza complicații ale creierului sau altor părți ale corpului în numai câteva ore, septicemie și chiar deces.
Meningita virală apare mai des decât cea bacteriană, însă are o formă mai ușoară și poate să treacă fără tratament. Poate fi cauzată de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex. Simptomele meningitei virale și bacteriere pot fi similare la început și sunt asemănătoare cu cele ale gripei, însă, de regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mult mai severe. Totodată, simptomele pot să difere în funcție de vârstă și se pot dezvoltă pe parcursul a câtorva ore sau zile.