Intoleranța la lactoză, la lapte și produse lactate, constituie una dintre cele mai frecvente forme de intoleranță alimentară.
Lactoza este o sursă de energie, care ajută organismul uman să absoarbă un număr de minerale, precum calciul sau magneziul. Lactoza se găsește în lapte, și produse lactate așa ca smântâna, brânza, iaurtul, și altele.
Intoleranța la lactoză este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic intestinal. Enzima deficitară este lactaza, care este situată la nivelul mucoasei intestinului subțire și are rolul de a transforma lactoza până la glucoză și galactoza. Deficitul acestei enzime intestinale poate fi consecința unor afecțiuni intestinale sau a sintezei acestei enzime.
Lactoza care nu este digerată până la galactoza și glucoză în intestinul subțire, trece în colon unde este fermentată sub influența bacteriilor de la acest nivel și transformată în acizi grași. La pacienții cu intoleranță la lactoză, ingestia de lapte sau produse lactate poate induce: dureri abdominale, balonare, colici abdominale, disconfort abdominal, diaree și altele.