VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Dopamina, hormonul plăcerii și al recompensei

Dopamina este o substanță chimică și se găsește în mod natural în corpul uman. La nivel cerebral, este produsă de un grup de celule nervoase din centrul creierului unde acționează că un neurotransmițător, ceea ce înseamnă că transmite semnale între celule nervoase. În funcție de zona din creier unde acționează, dopamina are roluri importante și diverse, de la controlul mișcării, până la răspunsul emoțional.

Funcțiile vitale cerebrale cum ar fi memoria, învățarea, concentrarea și starea de dispoziție sunt influențate de concentrația de dopamină din creierul unei persoane. Când simți plăcere este pentru că există o creștere a secreției de dopamină în creier.

Neurotransmitatorul este eliberat în cantitate mare și atunci când persoana anticipează că ceva plăcut urmează să se întâmple, având un rol esențial în sistemul de recompensare și motivație. Dopamina îndeplinește aceste funcții importante, în ciuda faptului că reprezintă doar un procent mic – sub 1% – din neuronii creierului.

Echilibrul adecvat al dopaminei este vital pentru starea de bine atât fizică, cât și mintală. Un deficit de dopamină poate determina anumite afecțiuni medicale, cum ar fi depresia și boală Parkinson.

La nivelul creierului, dopamina este un neurotrasmitator – o substanță chimică eliberată de neuroni care transmite semnale către alte celule nervoase. Există mai multe căi dopaminergice implicate în: Comportamente care au la baza recompensă; Controlul activității motorii a sistemului nervos; Controlul eliberării unor hormoni (inhibă prolactina)

Realizarea unor funcții cognitive importante: atenție, învățare, memoria de scurtă durata; Reglarea stării de dispoziție; Procesarea durerii; Somn și visare. În afară sistemului nervos, dopamina funcționează că hormon: este sintetizată la nivel local și acționează în proximitatea celulelor unde este eliberată.

Efectele periferice ale dopaminei sunt: la vase de sânge – vasodilatator; Rinichi – modulează excreția de sodiu și crește volumul de urină eliminat; Tub digestiv – reduce motilitatea intestinală și protejează mucoasa; Pancreas – inhibă secreția de insulină; Sistem imunitar – reduce activitatea limfocitelor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.