VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ De ce apare oboseala?

Oboseala este un simptom des întâlnit, cauzat fie de stilul de viață, fie de anumite afecțiuni mai mult mai sau puțin grave. De cele mai multe ori, oboseala este un răspuns al organismului la activitatea fizică și psihică intensă și dispare în decursul a câteva ore sau zile.

Oboseala este o constantă în viețile multor oameni; fie că te trezești foarte devreme dimineața și te culci târziu, fie că ai multe activități solicitante fizic și psihic de-a lungul zilei, poți constată că ești tot mai des obosit sau chiar că ai ajuns să suferi de oboseală cronică. Deși, în unele cazuri, e nevoie, pur și simplu, de un somn bun și de o alimentație adecvată pentru a combate oboseală, în alte situații poate fi vorba de chestiuni mai grave care necesită un diagnsotic din partea medicului de familie sau a altui specialist și un tratament potrivit.

Există numeroși factori de risc care pot duce la apariția oboselii, aceștia fiind împărțiți în două mari categorii: De multe ori, stilul de viață este vinovatul pentru oboseală, printre cauzele precise numărându-se: Exerciții fizice practicate în exces; Sedentarismul; Lipsa somnului; Plictiseală zilnică; Obezitatea sau supragreutatea; Stresul emoțional; Administrarea anumitor medicamente (antidepresive, sedative); Consumul excesiv de alcool sau de cafea; Regimul alimentar dezechilibrat, lipsit de vitamine și minerale.

Printre cauzele oboselii pot fi și anumite boli sau tulburări: Anemia; Boală Addison (o afecțiune endocrină rar întâlnită); Hipotiroidismul și hipertiroidismul; Artrită; Insomnia și alte tulburări de somn (apneea de somn); Bolile autoimune; Tulburările alimentare (anorexia, bulimia); Diabetul; Cancerul; Boală cronică de rinichi; Afecțiunile hepatice; Unele infecții; Sindromul de oboseală cronică; Tulburări de natură psihică: persoanele deprimate ori anxioase se confruntă frecvent cu oboseală.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.