VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Colagenul și rolul lui în organism

Odată cu înaintarea în vârstă, toate procesele interne ale organismului încetinesc, la fel și producția de colagen și degradarea fibrelor de colagen, care alcătuiesc structura de rezistență a pielii. După vârsta de 30 de ani, producția de colagen intră pe o scară descendentă.

Această pierdere de colagen poate fi resimțită la nivelul mușchilor, cartilajelor articulare, discurilor intervertebrale, oaselor, tendoanelor, organelor interne, dar și la nivelul pielii, părului sau unghiilor.

Pielea, oasele, articulațiile, mușchii și tendoanele conțin colagen, o proteină de bază a țesutului conjunctiv, care reprezintă 25-30% din totalul proteinelor din organism. Această moleculă este formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchii, tendoane și ligamente, articulații și vase de sânge.

75% din structura pielii și 85% din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi.

Colagenul este o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă. Colagenul se află într-un proces continuu de degradare și remodelare, în fiecare zi se sintetizează 100 g colagen nou.

De la 20 ani sinteza de colagen scade cu 1% pe an. Expunerea excesivă la soare, fumatul și abuzul de alcool, poluarea și stresul de asemenea sunt factori care scad sinteza de colagen. La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasă și 7% din elasticitatea și grosimea pielii.

După menopauză, datorită lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%. Nivelul crescut de homocisteină sau cortizol și toți factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.