Antibioticele sunt un grup de medicamente importante care tratează și previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri. În prezent, peste 100 antibiotice diferite sunt disponibile pentru a trata o gama largă de infecții, de la infecții minore la infecții amenințătoare de viață.
Ce trebuie să știm despre ele: Bacteriologul scoțian Alexander Fleming a descoperit în anul 1928 primul antibiotic natural, penicilină. Antibioticele nu acționează asupra virusurilor. Utilizarea adecvată a antibioticelor este esențială pentru a reduce rezistență la antibiotice.
Fleming a prezis creșterea rezistenței la antibiotice. Bacteriile devin rezistente la antibiotice în timp, ceea ce reduce eficacitatea acestora pentru a controla infecția. Antibioticele acționează fie prin distrugerea bacteriilor, fie prin oprirea creșterii acestora. Efectele secundare cele mai frecvente sunt: diaree, durere de stomac și greață.
Tratamentul cu antibiotic vizează eliminarea completă a bacteriei patogene din organism. Obiectivul unei molecule de antibiotic este de a ajunge la suprafață sau în interiorul celulei bacteriene și de a ținti selectiv anumite structuri moleculare sau biologice din componentă acesteia, lăsând neafectat organismul uman.
Există diferite tipuri de antibiotice, care acționează în două moduri: Distrug bacteriile (efect bactericid) – ca de exemplu penicilină. Opresc creșterea bacteriilor fără să le distruge (efect bacteriostatic) – că de exemplu tetraciclinele.