O boală autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit organismul. În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva bacteriilor și virusurilor. Când recunoaște aceste infecții străine, trimite împotriva lor o armata de celule cu scopul de a-i elimina. De obicei, sistemul imunitar poate face diferența dintre celulele străine și celulele proprii.
Într-o boală autoimună, sistemul imunitar percepe în mod eronat o parte a corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea, că fiind străină. În consecință, eliberează proteine numite autoanticorpi care atacă celulele sănătoase.
În anumite boli autoimune este afectat un singur organ, cum este cazul pancreasului când este diabetul zaharat de tip 1. Există și boli autoimune în care este afectat întregul organism – de exemplu, lupusul eritematos sistemic (LES).
Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune care afectează o gama largă de părți ale corpului. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: Artrită reumatoidă. Sistemul imunitar produce anticorpi care se atașează de articulații și atacă apoi articulațiile, provocând inflamații și durere.