VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Bolile autoimune

O boală autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit organismul. În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva bacteriilor și virusurilor. Când recunoaște aceste infecții străine, trimite împotriva lor o armata de celule cu scopul de a-i elimina. De obicei, sistemul imunitar poate face diferența dintre celulele străine și celulele proprii.

Într-o boală autoimună, sistemul imunitar percepe în mod eronat o parte a corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea, că fiind străină. În consecință, eliberează proteine numite autoanticorpi care atacă celulele sănătoase.

În anumite boli autoimune este afectat un singur organ, cum este cazul pancreasului când este diabetul zaharat de tip 1. Există și boli autoimune în care este afectat întregul organism – de exemplu, lupusul eritematos sistemic (LES).

Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune care afectează o gama largă de părți ale corpului. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: Artrită reumatoidă. Sistemul imunitar produce anticorpi care se atașează de articulații și atacă apoi articulațiile, provocând inflamații și durere.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.