Boala ficatului gras non-alcoolic este termenul general pentru o serie de boli hepatice care afectează persoanele care nu consumă alcool. Așa cum implică și denumirea bolii, principala caracteristică este dată de grăsimile în exces depozitate în celulele hepatice.
Boala ficatului gras non-alcoolic poate să apară la orice categorie de vârstă, în special la persoanele de 40-60 de ani cu risc crescut de boli cardiace din cauza obezității și a diabetului de tip 2.
Boala este de asemenea strâns legată de sindromul metabolic, care este o combinație de condiții medicale care include obezitate abdominală, capacitatea redusă de a utiliza hormonul insulină, hipertensiunea arterială și nivelul crescut al trigliceridelor în sânge.
Cea mai severă formă a bolii ficatului gras non-alcoolic este steatohepatita non-alcoolică, în care apare inflamația și deteriorarea ficatului, similară cu cea provocată de consumul excesiv de alcool. Poate progresa către ciroză și insuficientă hepatică. Medicii nu cunosc cu exactitate motivele pentru care unele persoane acumulează grăsime la nivelul ficatului în timp ce altele nu.