Este condiția medicală în care conținutul stomacului se întoarce către esofag determinând astfel apariția unor simptome care afectează calitatea vieții și uneori apariția unor complicații.
Simptomele considerate caracteristice pentru BRGE sunt senzația de arsură care apare retrosternal și care este medical denumită pirozis, și senzația de întoarcere a alimentelor din stomac către gură, dar fără a varsă, și care poartă medical numele de regurgitatie.
Astfel, identificarea a cel puțin două episoade deranjante de pirozis într-o săptămână, sunt suficiente de cele mai multe ori pentru a indică prezența BRGE.
Atenție, pirozisul poate însă să apară și fără că acest lucru să însemne boală de reflux gastroesofagian, făcând parte din sindromul dispeptic care se poate manifestă într-o serie de alte condiții (alimentație necorespunzătoare, gastrită, ulcer, afecțiuni tumorale, afecțiuni ale colecistului). Țînând cont de acest aspect este absolut necesar ca medicul să evalueze pacientul și să identifice cauza simptomatologiei.
Pentru a înțelege ce se întâmplă în BRGE este absolut necesar să explicăm câteva elemente de anatomie și fiziologie. În actul hrănirii, după ce alimentele sunt mestecate și înghițite acestea trec printr-un tub care se numește esofag și care face legătură între gură și stomac. La trecerea dintre esofag și stomac se găsește sfincterul esofagian inferior care este un inel muscular care funcționează că o vâlvă, permițând alimentelor solide sau lichide să treacă în stomac, dar fără să le mai permită să se întoarcă pe traseul pe care l-au parcurs. Mai departe, alimentele părăsesc stomacul printr-un alt sfincter care se numește pilor și care este limita dintre stomac și duoden.