Analizele de sânge trebuie făcute cel puțin o dată pe an. Scopul acestora este de a indica starea generală de sănătate, dar și de a depista anumite probleme specifice. Totodată, aceste analize de sânge pot fi recomandate de către medic și pentru a monitoriza un tratament – dacă funcționează sau nu.
Recoltarea probei de sânge pentru analize se poate realiza în orice moment al zilei. Este adevărat, însă, se recomandă ca sângele să fie recoltat dimineața, pe stomacul gol, după 8-12 ore de repaus alimentar (se poate bea doar apă simplă). În al doilea rând, pentru ca anumite analize de sânge, precum colesterolul, glicemia sau trigliceridele, să nu fie compromise, ideal ar fi să se evite consumul de grăsimi și zahăr în seară de dinainte de recoltarea probei.
Când este nevoie să faci analize, medicul îți va oferi indicațiile necesare cu privire la condițiile de recoltare și poți întreba și tu ce te interesează pentru a fi lămurit. Iată ce analize se recomandă și când anume, în ce scop și cum pot fi interpretate:
Hemoleucograma este analiză recomandată pentru depistarea multor afecțiuni, începând de la anemie și până la leucemie. Hemoleucograma furnizează informații cu privire la componența sângelui și cuprinde analiză celulelor albe, analiză celulelor roșii, analiză hematrocritelor, analiza hemoglobinei, analiză trombocitelor precum și analiza de volum mediu plachetar.
Hemocultura este un test important pentru laboratorul de microbiologie, această având rolul de a detecta microorganismele prezente. Bacteriile și fungii din sânge sunt puși în evidență de hemocultură. Această analiză este recomandată atunci când medicul suspectează prezența unei infecții în organism.
Funcția tiroidei se verifică prin valorile TSH și/sau T4 total. Acestea îți oferă o mică privire asupra modului în care funcționează tiroidă, însă există 6 valori suplimentare legate de tiroidă.