VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Alimentația sănătoasă a copiilor

Consumul unei diete sănătoase și echilibrate este important pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru un copil în creștere. Dar în ce constă o masă sănătoasă și echilibrată și cum pot părinții să-și ajute copiii să aleagă alimente nutritive? După ani de studii și cercetări, experții americani în alimentație au elaborat un nou instrument menit să ajute la educarea și încurajarea copiilor să consume alimente sănătoase – farfuria sănătoasă.

Farfuria pentru o alimentație sănătoasă este un model alimentar, dezvoltat pentru a veni în sprijinul părinților în combinarea diferitelor grupe de alimente care alcătuiesc o masă echilibrată, și anume legume, fructe, proteine, cereale și produse lactate.

Cum arată o farfurie sănătoasă? Legumele și fructele ocupă jumătate din farfurie. Grupa proteinelor ocupă un sfert din farfurie. Se recomandă atât consumul proteinelor de origine animală (ouă, carne, lactate, peste) cât și proteinele de origine vegetală (mazăre, fasole, linte, năut, nuci și semințe, etc).

Grupa cerealelor ocupă un alt sfert din farfurie. Aici amintim: pâinea, orezul, paștele, cartofii, cerealele de la micul dejun, etc. Sunt indicate produsele 100% din cereale integrale, precum pâinea integrală, orezul și paștele integrale.

Lactatele – se recomandă consumul lactatelor cu un conținut mai redus de grăsime și ocazional lactatele grase. De asemenea, este indicat ca farfuria sănătoasă să fie variată și să includă alimente combinate din toate grupele de alimente, iar porțiile să nu fie supradimensionate.

Varietatea este cheia! Este important ca toți membrii familiei, adulți și copii, să aibă o dietă echilibrată, incluzând alimente din toate grupele alimentare, pentru a-i oferi organismului nutrienții de care are nevoie. Încercați pe cât posibil să includeți cel puțin 3 grupe de alimente la fiecare masă și, zilnic, să consumăți alimente din toate cele 5 grupe alimentare (legume, fructe, cereale, proteine și lactate).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.