VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Alimentația pe timp de vară

Vara este anotimpul bogat în legume și fructe proaspete. Alege legume și fructe de sezon, cum ar fi căpșunile, zmeură, pepenele verde, pepenele galben, castraveții, roșiile, ardeii și salată verde. Aceste alimente sunt pline de micronutrienți și apă, ajutându-te să te hidratezi și să-ți menții energia în timpul zilelor calde.

Hidratează-te adecvat: Este esențial să bei suficientă apă în timpul verii, deoarece transpirăm mai mult și ne deshidratăm mai rapid în zilele călduroase. Încearcă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi și poți completă necesarul de hidratare și cu alte lichide precum ceaiuri neîndulcite, infuzii de fructe sau apă cu felii de lămâie sau mentă.

Evită băuturile zaharoase și alcoolul în exces: Băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite conțin mult zahăr și pot contribui la creșterea în greutate și la deshidratare. De asemenea, alcoolul poate amplifica deshidratarea. Înlocuiește aceste băuturi cu opțiuni sănătoase, cum ar fi apă, ceaiurile neîndulcite sau infuziile naturale.

Prepară mese ușoare și răcoritoare: Optează pentru mese ușoare și simplu de preparat, care nu necesită mult timp petrecut în bucătărie. Salatele cu legume proaspete, iaurtul cu fructe și cereale integrale, carnea slabă de pui sau pește și legumele la grătar sunt opțiuni excelente pentru a rămâne hidratat și să te simți în formă.

Evită mâncarea grea și procesată: Mâncarea grea, bogată în grăsimi și procesată, poate provoca senzația de oboseală și disconfort în timpul zilelor calde. Încearcă să eviți alimentele prăjite, fast-food-ul și produsele procesate și înlocuiește-le cu opțiuni sănătoase și proaspete.

Folosește condimente și plante aromatice: Înlocuiește sarea în exces cu plante aromatice și condimente pentru a-ți da mâncărurilor o notă de prospețime și a adăuga gust fără a crește aportul de sodiu. Folosește ierburi precum busuioc, mentă sau pătrunjel proaspăt în salate, supe sau preparate la grătar.

Optează pentru alimente cu conținut ridicat de apă: Pepenele verde, pepenele galben, castraveții, roșiile și ananasul sunt câteva exemple de alimente cu un conținut ridicat de apă. Acestea nu doar că te vor hidrata, dar îți vor oferi și nutrienți esențiali.

Consumă grăsimi sănătoase: Înlocuiește grăsimile săturate (găsite în carne grasă și produse lactate bogate în grăsimi) cu grăsimi sănătoase, precum cele găsite în avocado, nuci, semințe și ulei de măsline. Acestea conțin acizi grași omega-3 și omega-6, care susțin sănătatea cardiovasculară.

Include alimente bogate în antioxidanți: Fructele și legumele colorate închis, precum fructele de pădure, afinele, murele, căpșunile, spanacul, broccoli și morcovii, sunt bogate în antioxidanți. Aceșți compuși ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ cauzat de radicalele libere.

Mănâncă mai des pește: Peștele, în special cel gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, este o sursă excelentă de proteine sănătoase și acizi grași omega-3. Aceșți acizi grași sunt benefici pentru sănătatea inimii și pot reduce riscul de boli cronice.

Fii atent la igienă alimentară: Pe timp de vară, temperaturile ridicate pot favoriza proliferarea bacteriilor în alimente. Asigură-te că speli bine fructele și legumele și păstrează alimentele perisabile la temperaturi adecvate în frigider. Evită mâncarea lăsată la temperatura camerei prea mult timp și allege cu mare grijă alimentele pe care le consumi în aer liber.

Redu consumul de zahăr și alimente procesate: Deserturile și băuturile îndulcite pot conține o cantitate mare de zahăr adăugat. Încearcă să reduci consumul acestora și să optezi pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi fructe proaspete sau iaurt natural cu puțină miere. Nu uită de activitatea fizică: Pe timp de vară, ai oportunitatea să faci mai multă activitate fizică în aer liber. Combina o alimentație sănătoasă cu exercițiile fizice regulate pentru a menține un stil de viață echilibrat și a-ți îmbunătăți starea de sănătate generală. Este important să menții un echilibru și să asculți nevoile propriului corp.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.