VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Victor Bînzari: Soluția optimă pentru a evita deconectările de la energia electrică este contractul cu MGRES

Compania de stat Energocom de la Chișinău a semnat, sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES numita Centrală de la Cuciurgan, pentru luna decembrie. Instituțiile de resort urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică, astfel că cetățenii ar putea plăti mai puțin pentru electricitate. Victor Bînzari, directorul Energocom explică în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei decizia autorităților moldovene.

Victor Bînzari: Dacă discutăm despre partea comercial-tehnică și politică, am notat că orice decizie politică are un cost, dar dacă discutăm despre partea comercial-tehnică, sunt alte lucruri. Până acum prețurile cu care procuram de la bursă erau cu mult mai joase, valoarea medie era în jur de 231 de euro pe MW, asta a fost pentru luna noiembrie, odată ce timpurile s-au răcit, din cauza lipsei soarelui și a vânturilor care sunt prețurile la bursă au crescut, inclusiv pentru ultimele zile. Noi am plătit un preț mediu ponderat de 424 euro MW, care este un preț foarte mare pentru această energie electrică. Totodată, noi avem aceste contracte cu companiile producătoare de energie electrică din România, care este la un preț de 90 de euro MW, dar acest lucru nu satisface pe deplin necesarul de consum.

Vocea Basarabiei: Cât satisface?

Victor Bînzari: Ceea ce avem noi acum, avem 50%, sub 50% din necesar și restul 50% noi le procuram de la bursă. Deci, era un preț de 440, media, și celălalt era de 90 de euro, dacă facem media generală, o să ne iasă vreo 260 de euro pentru un MW. Acest lucru ne punea în incertitudine, pentru că prețurile la bursă cresc, vine perioada încă mai rece a anului și atunci o să avem o situație mai neclară și imprevizibilă, nu știu ce o să fie pe viitor. Următorul subiect important pe care aici trebuie să-l luăm aici în calcul este că energia care vine din România oricum trece pe la Cuciurgan. Dacă la un moment dat Cuciurganul se deconecta, asta înseamnă că nici Republica Moldova nu mai putea să aibă energie și noi trebuia să luptăm ca să căutăm alte surse. E clar că colegii de la Moldelectrica au identificat alte linii, dar aceste linii oricum nu pot să transporte totalul de energie electrică de care are nevoie Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar cât pot transporta?

Victor Bînzari: Sunt în jur de 200 MWh. Acesta este un lucru care trebuie pus în calcul atunci când se ia o decizie și se discută această problemă. Suplimentar, iarăși pe partea tehnică dacă discutăm, noi cunoaștem că prin partea ENTSO-E-ului într-un bloc comun cu Ucraina, ea fiind lider de grup, 600 MW, banda care sunt disponibili pentru a fi utilizați de acest bloc trebuie să ne fie repartizată o cotă. Acum noi folosim toți 600 MW din cauza la ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar deja apar semnale că ucrainenii își doresc să-și ia cota lor din acest bloc.

Vocea Basarabiei: Și cota lor care este?

Victor Bînzari: Cota este de 1:5, ceea ce înseamnă 120 MW către Republica Moldova și 480 MW către Ucraina. 120 MW asta ar însemna că noi vom avea posibilitatea să aducem din România doar 120. Deci, pentru a evita aceste riscuri, pentru a evita deconectările, pentru a evita multe-multe ale lucruri care pot fi imprevizibile și pentru că în perioada rece a anului a transporta energia este încă mai complicat din cauza chiciurii care poate apărea și alte lucruri și liniile să nu fie încărcate permanent la maximum și a evita deconectările care au fost în ultimele două zile este o soluție optimă sau de compromis, mai bine zis, de a avea acest contract.

Vocea Basarabiei: Dar ce prejudicii aduc deconectările, ca să ne fie clar?

Victor Bînzari: Prejudiciile sunt atât financiare, cât și tehnice, care la fel cele tehnice au un cost.

Vocea Basarabiei: Deci, dacă s-ar fi deconectat de 10, de 20 de ori curentul electric?

Victor Bînzari: Sistemele tehnice atunci când se deconectează tot au un ciclu de deconectare și conectare. Atunci când se începe a deconecta de câteva ori și el iese din funcțiune tu trebuie să-l schimbi și sunt niște costuri suplimentare. Aceste deconectări au impact și asupra activității economice și au impact și asupra sistemului energetic în totalitate. Totodată, pentru producătorii de energie regenerabilă eoliană se creează probleme tehnice.

Vocea Basarabiei: Pe moment s-a rezolvat problema doar pentru luna decembrie?

Victor Bînzari: Da, contractul este semnat doar pentru luna decembrie.

Vocea Basarabiei: Și cum se explică diferența, pentru că inițial de la Cuciurgan, de la MGRES venea pe malul drept energia electrică la un preț de 62 de dolari, iar acum la 73 de dolari?

Victor Bînzari: Eu cred că asta ține doar de negocierile care au avut loc la guvern. După cum știu, prețul solicitat de cei de la Transnistria este peste 80 de dolari, nu cunosc detalii, nu am participat, dar s-a reușit să se negocieze un preț de 73 de dolari. Însă dacă punem în comparație cu ceea ce avem noi pe bursă, este un preț destul de rezonabil.

Vocea Basarabiei: Și acum cât la sută din necesitățile malului drept vor fi asigurate de la MGRES?

Victor Bînzari: În total, noi vom avea pe malul stâng în jur de 70 la sută. Restul, 30 vom avea din contractele bilaterale încheiate deja cu partea română până la 90 de euro și poate pentru unele ore de vârf unde nu vor fi completate cu necesarul nostru de consum vom procura de la OPCOM, de pe bursă.

Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom are dreptul de a încheia contracte doar pentru lunile noiembrie și decembrie.

Vocea Basarabiei: Intenționați să semnați un contract pe o durată mai mare cu MGRES-ul?

Victor Bînzari: Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom are dreptul de a încheia contracte doar pentru lunile noiembrie și decembrie. Odată ce CSE va decide ca Energocom să fie responsabil de a semna contracte pe o perioadă îndelungată de timp, atunci noi vom semna pe o perioadă mai îndelungată.

Vocea Basarabiei: Iată ce zice Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic: „Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei cu malul stâng, dar e necesar de precizat următoarele aspecte: deci, în loc de 46,5 la sută din volumul de gaz primim doar 35 la sută. Dar unde s-a prăpădit diferența?

Victor Bînzari: Nu cunosc, noi gaz nu repartizăm, gazul este repartizat de Moldovagaz, asta nu ține de domeniul și activitatea Energocom-ului.

Vocea Basarabiei: Alex Cozar, jurnalist: „Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără acest profit pe care o să-l aibă acum regiunea transnistreană”.

Victor Bînzari: Posibil, eu nu cunosc în detaliu. Da, eu știu că o bună parte din economie se ține anume pe producerea de energie electrică, dar trebuie să ținem cont că agenții economici din Republica Moldova tot au nevoie de energie electrică, ca să fie competitivi cu produsele pe care le duc la export.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. acum rămâneți la părerea că totuși s-a reușit să se asigure Republica Moldova cu energie electrică, chiar dacă vine un val atât de mare de critici din partea cetățenilor și a experților, și a cunoscătorilor acestui domeniu?

Victor Bînzari: Eu pot să spun un singur lucru – este complicat să iei o decizie fără ca să pui în calcul toți factorii atât tehnici, cât și economici. Noi nu discutăm doar despre Transnistria, dar ca activitate, ca economie a Republicii Moldova, ca sursă de producere a energiei electrice, ca sursă de transportare, ca surse tehnice care ne permit să importăm energie electrică, trebuie să fie luați în calcul toți factorii și de luat cea mai bună decizie. Sigur că noi la ora actuală încă nu putem fi independenți de energia electrică fără MGRES, pentru că linia electrică trece prin MGRES, alte linii încă nu sunt construite și, cu părere de rău, ele vor fi construite în doi ani de zile. Dacă am fi avut azi sau mâine această linie sau alte două linii, lucrurile ar fi fost total diferite și noi am fi putut pune piciorul în prag și înainta niște condiții, dar, cu părere de rău, noi aceste lucruri nu le avem, deci noi trebuie să identificăm un compromis între bine și rău, între prețuri mari și prețuri mici, între a ceda o parte și a accepta altă parte. Și așa cum am spus, deciziile politice au un cost și nu vom putea împăca toată lumea printr-o decizie politică. Energocom la ora actuală este un agent economic care doar execută, noi nu ne expunem politic asupra evenimentelor sau a altor lucruri, procurăm și avem sarcina de a procura la cele mai ieftine prețuri și acum MGRES ne dă cu 73 de dolari, care este cu mult mai jos decât ceea ce avem pe bursă.

Vocea Basarabiei: Dar paradoxul despre care se discută în societate este că gazul se duce gratuit în stânga Nistrului și Republica Moldova plătește pentru consumul de energie electrică?

Victor Bînzari: Haideți să avem o discuție foarte clară, ce înseamnă gazul ieftin se duce din Republica Moldova către ei? În relația cu gazul este Moldovagaz, ei cunosc detaliile, cunosc prevederile contractului, contractul este, până la urmă, un secret comercial, pe care eu nu l-am citit și nu-l cunosc, dar știu că fiecare parte își achită gazul consumat. Vom vedea în data de 20 decembrie care vor fi cerințele din partea Gazprom-ului asupra acestui gaz. Dacă cerințe nu vor fi către Republica Moldova, rezultă foarte clar că gazul trebuie să fie achitat de partea transnistreană. Pe data de 20 decembrie o să fie clar pentru toată lumea cum se aranjează lucrurile.

Dacă noi nu era să procurăm energie, părerea mea este că atunci și Gazprom-ul poate să nu livreze gaz către noi, pentru ca să fie o altă formă de șantaj și atunci am fi rămas și fără gaz, și fără energie electrică ieftină și atunci lucrurile aveau să fie cu mult mai complicate.

Vocea Basarabiei: Dacă nu era această situație, deznodământul căreia credeți că s-a găsit a fi unul fericit, admiteți că Gazprom-ul putea să închidă robinetul și, în general, să nu livreze gaz Republicii Moldova, din componența căreia face parte și regiunea transnistreană?

Victor Bînzari: Dacă noi nu era să procurăm energie, părerea mea este că atunci și Gazprom-ul poate să nu livreze gaz către noi, pentru ca să fie o altă formă de șantaj și atunci am fi rămas și fără gaz, și fără energie electrică ieftină și atunci lucrurile aveau să fie cu mult mai complicate. Din situația dată, eu înțeleg că este o soluție de compromis. Sper că o să fie pe moment, sper că noi o să putem întări sistemul energetic al Republicii Moldova și atunci o să putem să concurăm sau să punem piciorul în prag mai ferm în asemenea situații.

Vocea Basarabiei: Ar fi fost capabilă România să asigure întreaga necesitate de energie electrică pentru Republica Moldova în această situație dificilă?

Victor Bînzari: Cu părere de rău, e o situație complicată în domeniul energetic peste tot, nu doar în România, chiar la ora actuală contractele semnate cu România nu completează 100% din necesarul nostru, nu există această posibilitate nici la ei, cu părere de rău. Și atunci noi nu suntem încă gata să luăm 100% din România, luăm de la bursă și asta este o soluție de compromis pe perioada actuală, deci noi trebuie să avem energie pentru țară.

Vocea Basarabiei: Câți bani are Energocom să procure energie?

Victor Bînzari: Din ce în ce tot mai puțini și mai puțini. Noi am făcut totalurile pentru luna noiembrie, dar cu câteva zile înainte de a închide luna noiembrie am avut procurări de 56 de milioane, la sfârșitul lunii noiembrie deja prețul era de 60. Deci, 60 de milioane de euro noi am achitat pentru luna noiembrie pentru a procura energie, asta doar pentru partea OPCOM-ului, plus contractele care sunt suplimentare. Cu părere de rău, acest preț scump care este pe bursă va fi reflectat în facturi. După cum știți, săptămâna trecută am majorat iar tarifele și sperăm că după semnarea acestui contract tarifele în facturi vor fi micșorate.

Vocea Basarabiei: Deci, ANRE încă o să mai aibă pe parcursul iernii de lucru?

Victor Bînzari: Sigur că, acum legislația a fost modificată și ei pot să intervină în preț de fiecare dată când este necesar, nu mai este nevoie să așteptăm cum era în metodologia veche până la 6 luni de zile, acum poate fi făcut într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Vocea Basarabiei: Argumentul dvs. e că ați venit și în întâmpinarea agenților economici, mai ales agenților economici mari, care au multe locuri de muncă și ține acest argument?

Victor Bînzari: Noi am avut foarte multe apeluri de la agenții economici, care au încercat să procure direct de la noi energie electrică și gaze naturale la alte prețuri, care să nu meargă prin furnizor, pentru că în situația care s-a creat cu majorarea tarifelor ei aveau de achitat costuri suplimentare, ceea ce deja îi punea în situația de a activa sau nu. Erau agenți economici care aveau peste o mie de angajați și spuneau că au ajuns la momentul în care trebuiau să decidă – mai activează în această perioadă rece a anului sau pleacă acasă și vor reveni în primăvară, când lucrurile se vor aranja sau nu vor avea cheltuieli atât de mari pentru întreținere. Deci, lucrurile sunt mai complicate, pentru că, după cum cunoașteți, consumatorii casnici au primit sau vor primi pe perioada rece a anului suplimente, li se vor achita compensații la facturi, dar agenții economici nu vor primi aceste compensații și atunci toată sarcina cade pe ei. Înțelegem foarte bine că e mai bine angajații din Republica Moldova să stea pe loc, să activeze pe loc decât la un moment dat să fie nevoiți să plece.

Vocea Basarabiei: Ați spus ceva mai devreme de doi ani Republica Moldova ar avea nevoie ca să aibă aceste interconexiuni cu sistemul energetic român?

Victor Bînzari: Cu părere de rău, fostele guvernări din Republica Moldova și din România nu au găsit o soluție ca să interconecteze Republica Moldova prin mai multe surse cu energia electrică. De-abia anul precedent s-a luat această decizie ca să fie construită linia de 400 kV, care leagă Vulcăneștiul cu Chișinăul și România. Acest lucru ne va face să fim mai independenți și nu vom depinde doar de Transnistria și de centrala de la Cuciurgan pentru ca să ne interconectăm.

Orice sursă de producere a energiei este o independență energetică.

Vocea Basarabiei: Explicați-ne ce înseamnă să fim independenți atunci când e vorba despre asigurarea cu resurse energetice. Asta înseamnă că, în general, malul drept al Nistrului nu va mai avea nicio tangență cu centrala de la Cuciurgan, cu MGRES-ul?

Victor Bînzari: Orice sursă de producere a energiei este o independență energetică. În primul rând, noi dacă nu avem aceste surse trebuie să le identificăm în altă parte. Până acum noi am procurat energie și era o posibilitate de a procura energie din Ucraina, din cauza războiului nu mai putem conta pe aceste surse, iar sursele din România care acum ar putea produce energie linia trece prin Cuciurgan, deci este iarăși o altă problemă care ne leagă de Cuciurgan. Deci, noi trebuie să avem interconectări cu România prin alte puncte, trebuie să încercăm să dezvoltăm în Republica Moldova producerea autohtonă, inclusiv cea regenerabilă, dar trebuie să avem și o producere de energie pe gaz sau nucleară, într-o altă formă, trebuie de identificat această soluție, ca să putem fi independenți, să nu depindem de alte surse. După cum cunoașteți, săptămâna trecută Energocom-ul a încercat să diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale, noi am încercat să vedem cum putem să aprovizionăm Republica Moldova cu gaze din alte surse, pentru că ne așteptăm că la un moment dat ar putea fi oprită de către Gazprom livrarea prin Ucraina și acest lucru ne-a pus în dificultate și ne-am gândit foarte strategic să le diversificăm. Săptămâna trecută a fost prima oară când Republica Moldova s-a aprovizionat prin conducta Iași-Ungheni primul milion de metri, în această săptămână, noi vom crește, vom scădea această cantitate ca să vedem cât este de funcțională și cum stau lucrurile de fapt. Deci trebuie să lucrăm în întâmpinarea și identificarea problemelor sau riscurilor care pot parveni cu aprovizionarea, inclusiv pe gazele naturale, inclusiv pe energia electrică lucrurile trebuie să se facă în paralel.

Lucrurile se vor echilibra, acel ajutor pe care îl acum din partea Rusiei nu va mai avea importanță, vom avea prețuri identice între malul drept și malul stâng.

Vocea Basarabiei: Dar ce soartă va avea MGRES-ul dacă malul drept își va asigura independent importul de resurse energetice?

Victor Bînzari: Eu cred că ei vor reveni la realitate, vor avea prețuri de piață la energia electrică, vor avea prețuri de piață la gazele naturale, adică nu vor mai putea fi susținuți atât de mult de partea rusă. Lucrurile se vor echilibra, acel ajutor pe care îl acum din partea Rusiei nu va mai avea importanță, vom avea prețuri identice între malul drept și malul stâng.

Vocea Basarabiei: Și totuși, ei acum sunt favorizați la importul de gaze, asta înțeleg?

Victor Bînzari: Desigur, pentru ei Gazprom-ul a stabilit un alt preț.

Vocea Basarabiei: Și prețul acesta este?…

Victor Bînzari: Este de 100 sau 110 dolari pe mia de metri cubi, care-i 10 euro pe MW. Dacă noi vorbim astăzi că pe bursă prețul este de 140-150 de euro, dar ei iau cu 10 euro, sigur că ei sunt favorizați.

Vocea Basarabiei: De 10 ori mai puțin.

Victor Bînzari: Da, chiar mai mult de 10 ori.

Vocea Basarabiei: Și iarăși e un paradox, pentru că cetățenii de pe malul drept își pun întrebarea – locuim în aceeași Republică Moldova și pe malul stâng e o diferență de 15 ori la achitarea pentru consumul de gaze?

Victor Bînzari: Și atunci propuneți să mergem în Rusia să ne închinăm și noi?

Vocea Basarabiei: La asta autoritățile trebuie să aibă răspuns. Dar stocurile de gaze pe care le-a făcut Republică Moldova și în Ucraina, și în România, când și cum vor fi utilizate?

Victor Bînzari: Noi deja livrăm o parte din aceste gaze, câte 3,5 milioane de metri cubi livrăm către Moldovagaz pentru a fi folosiți pentru consumul din Republica Moldova, deci doar pe malul drept livrăm acum.

Vocea Basarabiei: Și vor ajunge aceste volume de gaze pentru cât timp?

Victor Bînzari: Noi oricum suntem încă în procedura de achiziție, conform proiectului cu BERD. Ceea ce avem la ora actuală ne va ajunge pentru mai mult de două luni și sperăm ca să prelungim și achizițiile care au să aibă loc și să putem încheia această iarnă cu bine.

Vocea Basarabiei: În concluzie, nu aveți regrete că a fost semnat acest contract?

Victor Bînzari: Dacă vorbim comercial și tehnic, nu am regrete, dacă vorbim politic, lucrurile sunt mai complicate, dar per general noi trebuie să alegem cel mai mic rău din această situație. Și eu consider că s-a făcut un pas corect.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.