VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Turul II al alegerilor locale: Agitație electorală și fotografierea buletinelor de vot, printre neregulile semnalate de Promo-LEX

În ziua celui de-al doilea tur de scrutin, 19 noiembrie, Misiunea Promo-LEX de Observare a constat 126 de incidente pe parcursul votării. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare și fotografierea buletinelor de vot, se numără printre incidentele semnalate de observatori pe parcursul zilei de ieri.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatorii Promo-LEX a constat un număr de 126 de incidente pe parcursul votării. Printre cele mai frecvente tipuri de incidente au fost: prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare (31 cazuri) și fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului (25 cazuri).

„Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, explică șeful MO Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea a fost, în general, organizată eficient. Au fost constatate 8 cazuri fie de suspendare a activității SIAS Alegeri pe motivul lipsei curentului electric sau a internetului, fie situații în care alegătorii nu erau identificați de sistem. De asemenea, au fost observate 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. MO Promo-LEX a constat 2 cazuri de refuz de eliberare a copiilor tuturor Proceselor-Verbale de numărare a voturilor. Subliniem că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii au dreptul să aibă acces la toate informațiile cu caracter electoral.

Misiunea Promo-LEX de a prezentat și rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, a afirmat că rezultatele obținute relevă „diferențe neesențiale”, care nu au fost în stare să afecteze rezultatele votării.

„Numărarea în paralel a votului pentru funcția de primar al municipiul Bălți relevă diferențe neesențiale de câteva zeci de voturi între candidați, o diferență de aproximativ 47 de voturi constatate de Promolex comparativ cu datele Comisiei Electorale Centrale. Au fost recepționate două procese verbale eronate. Aceste erori nu au fost în stare să afecteze rezultatele voturilor”, a precizat Nicolae Panfil.

În Republica Moldova, s-a desfășurat duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Promo-LEX a delegat observatori statici în 175 de secții de votare, din totalul celor 620 de secții deschise. Alte 445 de secții de votare vor fi acoperite de cele 50 de echipe mobile ale Misiunii de observare. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.