VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ RISE: Companiile lui Șor din străinătate, instrument pentru a ocoli sancțiunile internaționale impuse Rusiei

Companiile oligarhului fugar Ilan Șor, create în luna septembrie la Moscova împreună cu guvernul rus, sunt folosite pentru a ocoli sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse după ce a invadat pe scară largă Ucraina în februarie 2022. Noile firme paravan, administrate de Ilan Șor, se pregătesc să intre pe piața financiară internațională, angajând juriști care vorbesc engleza. Miza lor este să lanseze un sistem special de plăți prin care firmele rusești să rămână active pe piața externă în ciuda presiunii „sancțiunilor anti-rusești”, scrie RISE Moldova.

Aparent, la început erau doar patru noi firme create luna trecută de Șor, dar noi detalii arată că ele urmează să joace un rol-cheie în dejucarea sancțiunilor internaționale impuse de Occident atât împotriva lui Șor, cât și a băncii Kremlinului.Una dintre cele patru este А7, o societatea comercială care se prezintă drept un holding specializat în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite.

Șor deține 51% din companie, iar restul de 49% îi revine băncii PROMSEVEAZBANK.

Compania-mamă A7, la care oligarhul fugar Ilan Şor este asociat cu PSB va dezvolta o schemă financiară pentru a evita regimul sancțiunilor internaționale. PSB a fost sancționată la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, iar Ilan Șor a fost inclus ulterior în lista sancțiunilor pentru activități de destabilizare a țării, dar și pentru implicarea în „Frauda bancară” din Moldova.Acum două zile, PSB a anunțat lansarea unui nou sistem de plăți internaționale pentru companiile rusești care fac afaceri cu parteneri din alte țări.

Mihail Dorofeev, vicepreședintele PSB, afirmă că sistemul financiar dezvoltat de PSB va asigura continuitatea operațiunilor transfrontaliere ale importatorilor și exportatorilor ruși.Potrivit băncii rusești, toate operațiunile de pe platforma de decontare transfrontalieră sunt efectuate „folosind instrumente ale pieței financiare prin intermediul unei companii special create de bancă, A7”.

Ilan Șor este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului și, din acest an, al Federației Ruse, potrivit registrului companiilor de la Moscova. Asta deși la începutul acestui an autoritățile ruse le-au răspuns polițiștilor moldoveni că Ilan Șor „nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27.12.2014”.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.