VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Război Israel-Hamas, ziua 44: Armata israeliană anunță că a descoperit un tunel de 55 de metri lungime sub spitalul Al Shifa

Update: Israelul a publicat duminică o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere împotriva Hamas într-un război aflat acum în a şaptea săptămână, relatează Reuters.

Într-o actualizare a operaţiunilor desfăşurate în spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, armata israeliană a declarat că inginerii săi au descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

”Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas”, se arată într-un comunicat militar însoţit de o înregistrare video în care se vede un pasaj îngust, cu acoperiş de beton boltit, care se termină cu o uşă gri.

Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie, scrie Agerpres. Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructura civilă, cum ar fi spitalele. 

Update: Prim-ministrul Qatarului, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, susține că are încredere din ce în ce mai mare că se poate ajunge la un acord între Israel și Hamas privind eliberarea ostaticilor. Demnitarul susține că provocare care există în acest sens sunt minore, la ora actuală.

Și Washington Post a raportat că un acord de eliberare a ostaticilor intermediat de SUA în timpul discuțiilor din Qatar este iminent.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a spus că încă nu a fost încheiat un acord, dar „continuăm să muncim din greu pentru a ajunge la un acord”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va lua în considerare un armistițiu temporar în schimbul returnării ostaticilor răpiți, dar a exclus o încetare totală a focului.

Update: Turcia va face eforturi de a reconstrui infrastructura deteriorată, spitalele şi şcolile din Gaza dacă se ajunge la un armistiţiu, a declarat preşedintele turc, Recep Erdogan, relatează Reuters.

„Dacă se ajunge la un armistiţiu, vom face orice este necesar pentru a compensa distrugerea provocată de Israel. Vom face eforturi să reconstruim infrastructura deteriorată în Gaza şi să reconstruim şcolile, spitalele distruse, facilităţile de furnizare a apei şi energiei”, le-a declarat Erdogan ziariştilor în avionul cu care revenea de la Berlin, unde a avut discuții cu liderii germani.

De asemenea, Erdogan și-a reiterat solicitarea din această săptămână făcând apel la organizarea de inspecţii nucleare în Israel.

„Noi Turcia, facem acest apel. Armele nucleare ale Israelului trebuie inspectate fără nicio îndoială înainte de a fi prea târziu. Vom monitoriza acest lucru”, a spus liderul turc.

Casa Albă a declarat sâmbătă că lucrează în continuare din greu pentru a se ajunge la un acord între Israel şi Hamas în vederea eliberării ostaticilor şi pentru a marca o pauză în lupte.

„Nu am ajuns încă la un acord, dar continuăm să muncim din greu” în această direcţie, a scris pe X (ex-Twitter) purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, scrie Agerpres. Aceasta a negat informația apărută în Washington Post, potrivit căreia între beligeranţi s-ar fi ajuns la un acord ce prevede eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze de cinci zile în luptă.

Atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și oficiali americani au declarat că nu s-a ajuns încă la o înțelegere pentru a elibera zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza în schimbul unui armistițiu provizoriu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.