VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 428. Ucraina cere ajutorul Papei Francisc pentru repatrierea miilor de copii răpiți și duși în Rusia

Update. Premierul ucrainean Denis Şmîhal, care a mers joi într-o vizită oficială la Vatican, i-a cerut Papei Francisc să se implice în eforturile de repatriere a miilor de copii ucraineni care au fost duși în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia, informează Agerpres.

Totodoată, Denis Şmîhal l-a invitat pe papă să viziteze Ucraina.

„I-am cerut Suveranului Pontif ajutor ca să-i aducem acasă pe copiii ucraineni care sunt deportaţi în Rusia într-un mod criminal”, a spus el. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Moscova, care controlează zone extinse în estul şi sudul Ucrainei, nu recunoaște termenul de „răpire” și spune că aceştia au fost transportaţi departe de scena luptelor pentru propria lor siguranţă.

„Am discutat despre formula de pace (ucraineană) şi despre eventuale măsuri şi asistenţă din partea Suveranului Pontif şi a Vaticanului pentru a realiza toţi paşii din formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski”, a declarat Şmîhal.

Update. Este de așteptat ca Uniunea Europeană să accepte vineri să își mențină piețele deschise pentru cereale ucrainene fără taxe vamale pentru încă un an, în ciuda obiecțiilor formulate de țările din Europa Centrală și de Est, afectate de scăderea prețurilor agricole, relatează The Guardian.

O propunere de prelungire a accesului fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până la jumătatea anului 2024 ar urma să fie aprobată de o majoritate a statelor membre ale UE, trecând peste opoziția Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, potrivit unei surse diplomatice, citată de publicația britanică.

Eurodeputații din comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European au votat joi pentru menținerea suspendării taxelor de import pentru produsele agricole ucrainene pentru încă un an, deschizând calea pentru un acord cu statele membre ale UE.

UE a renunțat la barierele tarifare pentru produsele agricole ucrainene în urma invaziei rusești și încearcă acum să prelungească această politică, care expiră pe 5 iunie. Însă blocajele logistice au făcut ca o mare parte din cereale să rămână în UE, ceea ce a dus la scăderea prețurilor și a veniturilor agricole în țările vecine.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus plăți compensatorii în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după ce trei dintre aceste țări au interzis importul de cereale și alte produse alimentare. Aceste țări vor putea, de asemenea, să interzică vânzarea de cereale ucrainene în interiorul granițelor lor, deși produsele alimentare pot continua să călătorească mai departe spre alte state UE și țări din întreaga lume.

Update: O persoană a fost ucisă și 23 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente și a unor case din orașul Nikolaev, în sudul Ucrainei, la primele ore ale zilei de joi, au anunțat autoritățile.

„În timpul nopții, Rusia a bombardat Nikolaev cu patru rachete Kalibr lansate din Marea Neagră. Armele de înaltă precizie au vizat case private, o clădire istorică și un bloc de locuințe. Deocamdată, știm despre un mort și 23 de răniți, inclusiv un copil.”, a scris Zelenski pe Facebook.

Update: Rusia va putea finanța războiul din Ucraina pentru cel puțin încă un an, chiar și cu înăsprirea în continuare a sancțiunilor fără precedent. O astfel de informație este se arată în presupusele documente secrete ale Pentagonului în urma unei scurgeri, scrie The Washington Post.

Potrivit acestor documente care ar aparține Pentagonului, informațiile americane surprind îngrijorarea oligarhilor ruși față de situația economică din țară, dar și adaptarea treptată a acestora la sancțiuni.

Update: O investigație jurnalistică a expus planurile secrete ale Kremlinului de a-și extinde influența asupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei în următorii ani, informează Newsweek.

Documentele recent dezvăluite ale administrației lui Putin de la Moscova au fost obținute de publicația suedeză Expressen, Yahoo News și altele. Chiar și înainte de invazia Ucrainei, țările baltice au avertizat de mai mulți ani că Rusia ar putea declanșa un război în regiune. Detalii aici.

Update: Forțele ruse au golit o bază militară importantă din nordul Crimeei, arată imaginile recente din satelit analizate de CNN. Baza militară care se află în apropiere de satul Medvedivka și aproape de granița cu Herson, adăpostea un număr semnificativ de armament rusesc. 

Imaginile satelitului Sentinel 2 al Uniunii Europene din 21 ianuarie arată o zonă mare cu echipamente militare rusești. Imaginile Maxar cu rezoluție mai mare din 11 februarie arată zeci de vehicule blindate, inclusiv tancuri și sisteme de artilerie. 

Imaginile mai noi făcute de satelitul Sentinel 2 al UE dezvăluie că majoritatea acestor vehicule nu mai sunt prezente la bază. 

Update: Armata ucraineană va primi armamentul de care are nevoie la timp pentru contraofensivă, a declarat miercuri în Congres șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, potrivit CNN.

Oficialul a adăugat că Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă.

„Conform modelării pe care am făcut-o foarte atent cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a declarat generalul Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.

Generalul a mai spus că forța terestră a Rusiei este astăzi mai mare „decât era la începutul conflictului”, în ciuda faptului că a suferit numeroase pierderi în războiul său împotriva Ucrainei. În afară de forțele sale terestre, Rusia mai are la dispoziție o serie de opțiuni, a spus el.

„Așa că încă mai folosesc toată această putere convențională, de asemenea, și le amestecă pe toate împreună”, a spus Cavoli.

Forțele aeriene „au pierdut foarte puțin; au pierdut 80 de avioane. Mai au încă 1.000 de avioane de luptă și bombardiere de luptă”, a spus el, adăugând că submarinele rusești sunt „mai active” în Atlantic.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că alte 44 de persoane aflate în captivitatea ruşilor au fost readuse în Ucraina, majoritatea fiind militari. Astfel, numărul total al ucrainenilor eliberaţi din captivitatea rusească se ridică la 2 279, de la începutul războiul.

„Am reuşit să readucem în Ucraina încă 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi. Cei mai mulţi sunt soldaţi. Din diferite direcţii. Printre ei sunt apărători ai Azovstal şi ai Mariupolului, ai altor oraşe din regiunile Doneţk, Herson, Harkov… Cei mai mulţi sunt soldaţi şi sergenţi. Unii sunt ofiţeri. Doi dintre ei sunt civili. În total, 2 279 de ucraineni au fost deja eliberați din captivitatea rusească de la începutul războiului la scară largă”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.