VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ O dronă, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău: AAC anunță că a inițiat o procedură de investigare

O dronă a fost depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău la data de 20 noiembrie. Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o procedură de investigare în acest sens.

”Prin intermediul sistemului de raportare a evenimentelor de aviație civilă, la adresa Autoritatății Aeronautice Civile (AAC) au parvenit informații cu privire la un eveniment, neconfirmat, de incursiune a unui aparat de zbor fără pilot la bord (dronă), care s-a petrecut pe Aeroportul Internațional Chișinău. Urmare evenimentului a fost demarată procedura de investigare, despre rezultatele căreia Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni ulterior”, anunță AAC.

Totodată, instituția subliniază că în ultimii ani vânzarea de drone pentru uz personal înregistrează o popularitate tot mai mare, ceea ce reprezintă o provocare atât pentru regulator, cât și pentru utilizatorii spațiului aerian.

Această tendință este înregistrată nu doar la nivel național, dar și în întreaga lume. Deși utilizatorii aparatelor de zbor fără pilot la bord consideră inofensivă această activitate, totuși nerespectarea prevederilor cadrului național de reglementare pot provoca riscul apariției unor incidente cu grave consecințe negative asupra siguranței aeronavelor civile și a pasagerilor aflați la bord, securității aeroportuare, suspendarea temporară a zborurilor etc. Pentru a aduce mai multă claritate cu referire la riscurile și consecințele pilotării neautorizate a dronelor, AAC a demarat o campanie de informare, la nivel național, privind regulile de utilizare a aeronavelor fără pilot”, mai subliniază AAC.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă menționează că mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea în siguranță a dronelor și amintește că operarea oricărui tip de aeronave fără pilot pe teritoriul Republicii Moldova în spațiul aerian controlat și în zonele din apropierea aeroporturilor, aerodromurilor, precum și zone cu restricții (baze militare, obiecte strategice ale statului, obiecte administrative de stat etc.) este interzisă, iar pentru nerespectare este pasibilă atragerea la răspunderea contravențională.

Amintim că duminică seara, echipajul zborului 9U834 Air Moldova a observat un aparat zburător pe traiectoria pistei de decolare-aterizare. Potrivit runway09, din acest motiv trei avioane care urmau să aterizeze au fost direcționate către zonele de așteptare, iar avionul de pe pistă a trebuit să aștepte decizia serviciului de securitate aeroportuară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.