VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Niciun focar de pestă porcină nu există în R. Moldova: 334 porci și 21 mistreți, nimiciți

Toate focarele de pestă porcină africană de pe teritoriul Republicii Moldova, înregistrate la porcii domestici și mistreți, au fost închise. Despre Aceasta anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor care subliniază că pe data de 12 iunie au fost ridicate restricțiile la pesta porcină africană (PPA) în s. Lărguța, r. Cantemir, Codrii Tigheciului.

Totuși, ANSA menționează că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA atât la porci domestici, cât și la mistreți.

Reamintim că în Republica Moldova, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 focare la porcii domestici, 3 la porcii mistreți, fiind nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți.

În Republica Moldova în perioada anilor 2020 – 2022 au fost înregistrate 27 de focare, dintre care 21 focare la porcii domestici, 6 la porcii mistreți, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 31.333 porci domestici și 176 mistreți.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți  și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Totodată ANSA solicită cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitare veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.